Företagare i nytt nätverk

Ulla-Karin Enbom och Fredrik Swahn har träffat företagare i hela länet för att informera och inspirera kring det nya nätverket Företagare för miljön. Foto: Agntha Brolin
Textstorlek:

HOFORS Efter Artister för miljön och Idrottare för miljön kommer nu också Företagare för miljön.
Initiativet kommer från Ulla-Karin Enbom i Hofors.
– Om alla gör något litet för miljön kan det bli en hel del.

Det är drygt ett år sedan som Ulla-Karin fick idén till ett nätverk där företagare kan inspirera varandra till miljöinsatser i sin dagliga verksamhet.

Hon inspirerades av Artister för miljön där artisten Fredrik Swahn är engagerad.

Han fick höra om hennes idé och idag arbetar de tillsammans i projektet som ska inspirera företagare att delta i uppbyggnaden av det nya nätverket Företagare för miljön.

Bakom projektet står Region Gävleborg, Entré Hofors och Framtid Haga och under november har nätverket presenterats i alla kommuner i länet.

Den här veckan har Ulla-Karin och Fredrik träffat företagare
i Ockelbo, Hofors, Sandviken och Gävle.

– Det handlar om att företagare ska samarbeta och inspirera varandra att tänka till och vara mer resurseffektiv, säger Ulla-Karin.

– Till en början samlar vi idéer på vad företagare vill ha ut av nätverket och vad man kan bidra med. Bara att vi pratar om hållbarhet sätter igång tankegångar och engagemang.

Vid mötet i Hofors deltog ett knappt 20-tal företag som uppgav att de vill ha inspiration och nya idéer på enkla saker alla kan göra.

Det handlar om enkla saker som minskat svinn, val av rätt sorts papper, kaffe och vatten diskuteras.

– Att höra hur andra tänker och jobbar blir en spark i baken att börja med enkla saker, säger Anna Elfsberg Löf på Arc metall.

– Gör vi inget för miljön kan vi snart inte andas och kan vi inte andas kan vi inte räkna några pengar heller, menar Ahmet Bahceci på Vermigrön i Kalvsnäs.

Alla företag i nätverket får en utbildning i hållbar utveckling.

Första utbildningsdagen hålls med föreläsaren Jimmy Sjöblom den 15 februari i Sandviken.

– Nästa steg är en hållbarhetskonferens i Hofors den sista mars nästa år. Där samlar vi företag och föreläsare som ger tips och kunskap. Lokala företag kommer att vara med och berätta hur de jobbar med miljö- och hållbarhetsfrågor.