Läkarläraren Olof prisas

Olof Agner handleder Habibullah Hazig, och många andra läkare, så att de ska bli självständiga i sin yrkesroll. Och stava korrekt. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Bergby Skickliga handledare är en förutsättning för att nya läkare ska bli duktiga på sitt jobb. Enligt Habibullah Hazig och Jabr Al-Refai på Hamrånge hälsocentral är Olof Agner en alldeles utmärkt handledare. Region Gävleborg håller med, och har gett honom årets Handledarpris.

– Det är roligt att lära ut och att någon är intresserad att ta del av det man lärt sig. Det är viktigt för vi behöver kompetenta och bra läkare, säger Olof Agner som är allmänspecialist på hälsocentralen i Bergby.

Enligt Region Gävleborgs -motivering får han Handledar-priset för sina kunskaper, sitt tålamod och sin förmåga att ge information och självständighet på rätt nivå för den han lär upp.

Han nominerades till priset av två kollegor – vikarierande underläkaren Jabr Al-Refai och ST-läkaren Habibullah ”Habib” Hazig.

Den sistnämnde började på hälsocentralen med språkpraktik 2012, har tagit sin svenska läkarlegitimation och gör nu -specialiseringstjänstgöring som allmänläkare.

– Olle har ett beteende som handledare som uppmuntrar -autonomi. Han låter oss tänka själva och stimulerar oss till att bli självständiga, säger Habibullah.

– Det måste man vara om man ska bli en riktig doktor. Då går det inte bara att göra som man blir tillsagd, säger Olof.

Knepet, menar han, är att lyssna och lita på folk.

Det kräver att handledaren hela tiden värderar personers kunskap och utveckling, för att kunna ge rätt instruktioner vid rätt tillfälle.

– Det är han väldigt bra på. Han kommer och frågar: Varför har du gjort så här? Han diskuterar och rättar. Det är något jag uppskattar och är imponerad av, säger -Habibullah.

– Då underlättar det att vi är på en liten arbetsplats. Vi träffar ofta samma patienter så det blir lättare att hålla koll, konstaterar Olof.

I prismotiveringen lyfter regionen också fram Olofs insatser med att handleda läkare som -utbildats i andra länder.

Den som gör det ska kunna förklara den svenska sjukvårdssystemet och lära ut medicinsk svenska.

På frågan om hur han är som språklärare svarar Olof att han är en språklig pedant. Habibullah fnissar.

– Ibland undrar jag om han har mikroskop i ögonen. När jag visar något jag skrivit, ser han precis vad som är fel och pekar ut det direkt.

De är överens om att också små fel i språket behöver rättas till.

– Det påverkar vilket -intryck man ger. En felskriven text tas inte på allvar. Det är samma sak när man pratar. För patienterna blir det dessutom lättare att förstå ju mer korrekt språket är, -säger Olof.

– Språket är allmänläkarens viktigaste verktyg.

– Olle kan tekniken och förklarar på ett ödmjukt sätt, så att man blir glad för rättelserna. Om han inte pekade ut misstagen, skulle jag upprepa dem hela -tiden, konstaterar Habibullah.

Samtidigt som Olof fick sitt pris, delade regionen också ut Miljöpriset till Karin Eriksson på Laboratoriemedicin.

Hon får årets pris för att hon räddade 100 kartonger med blodtappningspåsar från att kasseras, och såg till att de gick till bistånd.

Årets Linkonpris, som uppmärksammar goda arbetsinsatser, gick till sjuksköterskan Anna–Karin Kruse på hjärt-mottagningen i Hudiksvall. Hon har bland upprättat ett arbetslag som gör hembesök hos hjärtpatienter och -hjälper dem med egenvård.