Landsbygdsbutik öppnar för mathandel på nätet

”Jag tror på näthandel och vill vara igång när kunderna har förstått servicen på allvar”, säger Peppe Jansson på ICA Torcenter. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​– Ska vi inte ha näthandel bara för att vi finns på landsbygden?
Nej, det tycker inte Peppe Jansson på Torcenter i Torsåker som öppnat en av de första nätbutikerna kopplat till den lokala mataffären på landsbygden i Gästrikland.

Det är ett par veckor sedan Ica-butiken i Torsåker öppnade näthandel. I bland annat Järbo, Bomhus och Björksätra finns redan servicen, liksom i centrala Sandviken och Gävle.

Sedan tidigare tillhandahåller butiken i Torsåker Icas matkasse, men i den nya nätbutiken kan kunden gå in på hemsidan, klicka sig fram mellan varorna och fylla i en handlingslista.

Om listan är klar och betald senast vid midnatt kan varorna hämtas i butiken dagen efter.

– Man måste boka vilken tid man vill komma till butiken. Då står kassarna färdiga att bära ut i bilen när man kommer, säger Peppe som anger två anledningar tillatt han införde nätbutik.

– Dels är det här ett enkelt koncept, dels tror jag att det kommer att vara mer näthandel i framtiden. När det sker vill vi ha kommit igång på allvar så att vi vet att det fungerar bra.

– Det är ingen jättevinstaffär för oss, men jag tycker det är en bra lösning. Inte minst för dem som pendlar eller har svårt att ta sig till butiken. Nu kan en granne eller någon annan i familjen bara hämta upp det man handlar.

Även om personalen i butiken plockar ihop varorna från hyllorna, är den fysiska butiken och nätbutiken två skilda butiker för Peppe.

För kunderna märks det främst i sortimentet.

– Alla erbjudanden gäller i både butik och på nätet, men i nätbutiken finns just nu runt 2 000 artiklar. Här i butiken är det betydligt mer.

– På landet måste man försöka trycka in så mycket prylar det går för att hålla bredden. Det kan vara småsaker, men det går inte att fega ur i sortimentet.

Butiken i Torsåker tillhandahåller idag viss utkörning och tittar på att erbjuda det i framtiden.

Förutsättningen är att det finns underlag.

– Det finns i både Sandviken och Gävle, varför skulle det vara någon skillnad här. De som bor på landsbygden borde ha samma möjligheter.

Butiker på landsbygden kan få stöd för hemsändning av varor. Men en förutsättning för att staten ska ge stödet, är att kommunen ger ett stöd.

– Den här frågan ligger hos kommunerna, menar Mariana Femling som är handläggare och processledare vid enheten Landsbygd och tillväxt på länsstyrelsen.

Staten dubblar det stöd som kommunen ger för varje leverans. Taket ligger på 100 kronor per leverans.

– Butiken kan alltså få max 200 kronor, 100 från staten och 100 från kommunen.

– Betalar kommunen 60 kronor, betalar staten 60 kronor, säger Mariana Femling.

Hon påpekar dock att ingen kommun i Gästrikland i dagsläget ger stöd för utkörning av exempelvis matvaror.

Däremot ger flera av kommunerna i Hälsingland stödet.

Agnetha Brolin