Bibblan utmanar i klassiker

Ebba Witt-Brattström kommer till Sandviken och drar igång läsklassikern. Foto: Marie Klingspor Rotstein
Textstorlek:

SANDVIKEN Det kan krävas vilja, motivation och uthållighet för att ta sig an, och igenom, en litterär klassiker. Men det är det värt, tycker Folkbiblioteket i Sandviken. Snart startar de projektet En svensk läsklassiker. Det har det fått 78 000 kronor för att genomföra.

Projektet går ut på att läsa och diskutera fyra av den svenska litteraturens stora klassiker. Romanerna har valts ut för att de med lysande språk behandlar teman som är aktuella än idag.

Det blir slitsam proletärtillvaro i Moa Martinssons Mor gifter sig.

Kärlek som kliver över galenskapens gräns i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.

En svår resa mot en bättre framtid i Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Kärleken som lust och plåga i Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken.

Bibliotekarierna utmanar alla att hänga med och läsa lika många klassiker, som deltagarna i En svensk klassiker kör motionslopp under året.

Biblioteket ska ordna inspirerande författarsamtal och öppna bokcirklar där böckerna diskuteras. Bibliotekarierna ska också sprida böckerna på andra ställen i Sandviken under året.

För att kunna genomföra projektet får Folkbiblioteket bidrag från Statens kulturråd, Region Gävleborg och Lars Bucans kulturstiftelse på sammanlagt 78000 kronor.

– Det känns fantastiskt roligt att det är en idé som många tror på och som nu fått stöd för att vi ska kunna göra verklighet av den, säger bibliotekarie Linnéa Fors-lund i ett pressmeddelande.

Allt drar igång den 21 januari.

Då kommer litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström till Folkbiblioteket i Kulturcentrum.

Hon är aktuell i vår när Stadsteatern i Stockholm spelar teater baserad på hennes omtalade bok Århundradets kärlekskrig.

I Sandviken ska hon emellertid prata om Mor gifter sig av Moa Martinsson. Ebba Witt-Brattström har forskat och skrivit en hel del om författaren och hennes verk, och skrivit förord till en utgåva av boken.

I mars hålls en öppen bokcirkel om Mor gifter sig. Sedan betas klassikerna av en efter en med bokcirklar i maj, september och november. Läsningen av Den allvarsamma leken kommer att kombineras med filmvisning.

Den 25 november går projektet i mål. Då kan de deltagande bokläsarna stretcha blädderfingrarna, gnugga ögonen och njuta av bedriften och upplevelserna.

Ebba Pettersson