Fredag med… utbildning

Textstorlek:

Bildning är det som är kvar sedan vi glömt allt vad vi lärt oss, lär Ellen Key ha sagt. Ibland ställs bildning som en motsats till utbildning, men nog hänger de ihop?! Vi är många som ibland tycker det är pinsamt att säga eller göra fel, men hur vet man när man gör rätt? I Hofors kan asylsökande lära sig det genom att gå studiecirkel. De lär sig svenska, men också hur svenska samhället fungerar.

På de unga mötesplatserna (ungdomsgårdarna) i Sandviken ställer man nu om så att ungdomarna får ta mer ansvar genom informellt lärande. Till skillnad från skolans formella lärande.

Hamrångeborna vill ha ut så mycket som möjligt av Gävle kommuns landsbygdsprojekt som startar nu. De har pratat ihop sig om en organisation och väntar nu bara på att få komma igång. Kanske kan satsningen på ytter-områdena leda till både bildning och utbildning? Om tre år vet vi.

Trevlig läsning och trevlig helg!