Hyrorna har strandat

Förhandlingarna om Gavlegårdarnas hyreshöjningar har inte fungerat. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

GÄSTRIKLAND Förhandlingarna har strandat mellan hyresgästföreningarna och bostadsföretagen i både Gävle och Sandviken. Hur mycket hyrorna ska höjas kommer att avgöras av Hyresmarknadskommittén (HMK). Ockelbo har dyrast hyra.

Det kommunala bostadsföretaget Gavlegårdarna i Gävle vill höja hyrorna med 2,3 procent.

Hyresgästföreningen tycker att 0,56 procent räcker.

Sandvikens kommuns bostadsföretag Sandvikenhus siktar på en höjning på 1,5 procent. Där tycker hyresgästföreningen att det räcker med 0,5 procent.

Föreningen anser bland annat att bostadsbolagens syfte är att öka sin lönsamhet. De säger att Sandvikenhus inte alls vill lyssna på föreningens motbud.

Sandvikenhus VD Stefan Lundqvist menar att den föreslagna hyreshöjningen bygger på företagets verklighet och att budgeten är gjord efter hyresgästernas önskemål.

Förhandlingarna har strandat i både Gävle och Sandviken. Nu ska höjningarnas storlek avgöras av Hyresmarknadskommittén.

Det är Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra som rapporterar om hyresförhandlingarna.

Tidningen har också sammanställt en lista över vad det kostar i genomsnitt per kvadratmeter och år att hyra bostad hos kommunala värdar i Gävleborg.

Hoforshus tar 948 kronor i kvadratmeterspris. Gavlegårdarna tar 949 kronor per kvadratmeter och år, Sandvikenhus 976 kronor.

Det dyraste kvadratmeterpriset finns i Ockelbo, 987 kronor. Riksgenomsnittet är 1 015 kronor.

Det kan jämföras med de 990 kronor per kvadratmeter och år som operasångerskan Kjerstin Dellert betalar för en bostad på 187 kvadratmeter i Ulriksdals slottspark i Solna. Det är en av de 350 offentligt ägda lägenheter som Kungen hyr ut till personer som har nära kontakter med hovet. Lägenheterna kartlades i veckan av tidskriften Scoop.

 Ebba Pettersson