Lortgloreviret borta

Textstorlek:

​Det vargpar som markerade revir norr om E16 mellan Storvik och Hofors finns inte längre i området.

Förra vintern konstaterades att två vargar, som båda var avkommor från direktinvandrade vargar, hade etablerat sig öster om vargreviret kring Korså Bruk.

Dels var det den varg som sedan 2012 betraktats som revirhane i Korsåreviret.

Den vargen härstammar från det norska Kynnareviret med en invandrad rysk hane och vars dna första gången påträffades i Sverige öster om Hofors 30 januari 2013.

Den andra vargen var en ung tik som kommit från Prästskogsreviret i Ljusdalstrakten och var avkomma efter den så kallade Galvenhanen som invandrat från Finland.

Båda så kallade F1:or och särskilt värdefulla för vargstammen, om de skulle lyckas reproducera sig och få valpar.

Det var den 29 och 30 januari 2016 som de två vargarna först spårades tillsammans.

Dna-analys av spillning, som hittats intill den lilla tjärnen Lortglo, visade vilka individer som gick tillsammans.

Närheten till skogstjärnen fick ge namn åt det nya reviret, Lortglo.

Att döma av spårningar tycktes vargparet mest hålla sig norr om E16 och i skogarna mellan Storvik och Hofors.

I slutet av januari började tiken lämna spår av löpblod i urinmarkeringarna och prover togs av länsstyrelsens naturbevakare, men som inte har analyserats.

Den 11 februari fick man en ny dna-träff på vargparet och då i närheten av Jägarstugan inom Ovansjö Ekopark och norr om vägen mot Lumsheden. Då tydde allt på att paret höll ihop under tikens parningsvilliga period.

Nästa dna-träff kom den 23 mars i samband med förra vinterns sista riktiga snöfall. Strax öster om Lortglo och en bit väster därom fanns spillning med dna från Lortglotiken.

Då gick tiken ensam och hon gick efter samma stråk som hon tidigare gått tillsammans med hanen.

Det kunde konstateras efter drygt tio kilometers spårning. Det var den förra vinterns sista riktigt säkra spår efter Lortglotiken.

Farhågor för att något hänt hanen var obefogade, då man fick en dna-träff på honom 25 februari. Då var han tillbaka i sitt tidigare Korsårevir.

När säsongens inventeringar kommit igång, har man funnit dna från Lortglotiken i prover tagna på urin norr om Lingbo i Ockelbo kommun. Där revirmarkerar hon tillsammans med en hane i Lingboreviret.

Därför kan man nu konstatera, att det som förra vintern kallades för Lortgloreviret är upplöst och att det med all sannolikhet inte blev någon föryngring 2016.

Uffe Stridsberg