Protest mot nytt avtal

Gästrike räddningstjänst har sju deltidsstationer. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Gästrikland Deltidsbrandmän i hela landet är skeptiska till det nya avtalet som börjar gälla i maj. Stationen i Österfärnebo meddelar att de inte tänker arbeta under avtalet, bland annat för att OB-tillägget försvinner.

Det var i början av veckan som Gästrike räddningstjänst personal i Österfärnebo meddelade på Facebook, att de inte tänker fortsätta som brandmän om avtalet RIB17 börjar gälla så som det ser ut idag.

Deras främsta invändning är att att avtalet innebär att de förlorar ersättningen för obekväm arbetstid klockan 19-06 på vardagar och hela helgdagarna.

De uppskattar att 103 timmar av 168 på en arbetsvecka är obekväm arbetstid.

De vänder sig också emot att ersättningen för beredskap under semester försämras.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) är kritiken felaktig. De menar att vissa brandmän visserligen kommer att få mindre betalt, men att de flesta kommer att få mer pengar.

Gästrike Räddningstjänst har deltidsstationer i Österfärnebo, Storvik, Skutskär, Ockelbo, Hofors, Hedesunda och Bergby. Heltidsbemannade stationer finns i Gävle och Sandviken, och så är stationen i Valbo bemannad på dagtid på vardagar.

Deltidsbrandmännen, som också kallas brandmän i beredskap, har beredskap var tredje till var fjärde vecka. Då ska de finnas tillgängliga dygnet runt inom fem minuters resväg till brandstationen. De får fast ersättning vid beredskap och extra ersättning vid larm, övningar och utbildningar.

I hela landet protesterar deltidsbrandmän det nya avtalet.

Många har berättat att de tänker säga upp sig innan januari är slut om det inte ändras, och det hotar många deltidsstationer på mindre orter.

Brandmännen i Österfärnebo väntar med att lämna in sina avskedsansökningar, i förhoppningen att det ska komma en bättre lösning innan det nya avtalet börjar gälla, skriver de.

 Ebba Pettersson