Ålbo växer och satsar

Pelle Sandström, Olle Pettersson, Siv Östervall, Gunnar Hällén, Marianne Wendin och Birgitta Nyman i Ålbo byförening. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

ÅLBO Dalälvens västra strand i Hedesunda räknas som ett ytterområde av Gävle kommun. Men för de som bor i Ålbo är det så centralt, att inflyttningen ökar och bystugan blir trång.
Nu vill byföreningen bygga ut för att få plats med mer verksamhet.

I Ålbo bor cirka 200 personer, när man räknar både sommarboende och åretruntboende.

– Det har flyttat hit tre–fyra familjer senaste halvåret. De jobbar i Uppsala, Gävle och Sandviken bland annat. Vi ligger centralt på det viset, säger Siv Östervall.

När byborna träffas och gör saker tillsammans, är det ofta Ålbo byförening som står för arrangemanget.

De ordnar bland annat en väl-besökt sillfest vid fest- och båtplatsen Kalvhaga varje år. De har pimpeltävlingar och loppisar och fester.

Föreningen håller till i bystugan som uppfördes 1995–97. Men den börjar bli trång.

– När vi ordnade adventsfika var det fullt här. Det var det vid vårt extrainsatta årsmöte också, säger Marianne Wendin.

Dessutom är det bökigt att vara i stugan.

Den värms upp med kamin och saknar vatten och avlopp. Så nu satsar byföreningen på att bygga ut ordentligt. De planerar bland annat att bygga ut köket, ordna dusch och toalett, för att skapa en handikappanpassad tillgänglighet.

Föreningen tänker sig att fixa utbyggnaden med bidragspengar och frivilligt arbete.

– Vi får hjälp av Bygdegårdarnas riksförbund, som vi gick med i för ett halvår sedan. De har visat hur man kan söka bidrag från Boverket, säger Gunnar Hällén.

– Det ska bland annat vara helt handikappanpassat för bidragets skull. Så det ska bli ramp, hörslingor, anpassad toalett och så vidare, säger Olle Pettersson.

Föreningen har också presenterat sig och sitt förslag för Gävle kommun, och hoppas kunna få del av de 15 miljonerna som ska läggas på att utveckla Hamrånge, Hedesunda och Forsbacka.

Om de får ihop pengarna, tror de inte att det ideella arbetet kommer att vara något problem.

Engagemanget är stort och i byn finns det gott om skicklig arbetskraft.

– Visst var det lite motstånd först. Då ordnade vi ett extra årsmöte och förklarade bland annat att det inte kommer att kosta medlemmarna något extra. Man ska lyssna på allihop, säger Olle Pettersson.

– Men det viktigaste är att vi är optimistiska!

Planen är att ägna 2017 åt att ansöka om bidrag för utbyggnaden.

Om det slår väl ut, kan jobbet med att bygga ut dra igång på allvar under 2018.

– Gör vi inget, blir det inget. Skulle det ändå inte bli något med det här, så har vi i alla fall försökt, konstaterar Gunnar Hällén.

Ebba Pettersson