Digital utmaning för pensionärer i Ockelbo

Sylvia och Börje Grönberg använder redan dator och mobil flitigt, men passar på att lära sig mer när Kjell Höddelius visar hur läsplattor, mobiler och datorer kan används smartare. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Med en mobil, läsplatta eller pc kan man göra massor av smarta saker. Men hur?
Det försöker medlemmarna i SPF-Ugglan lära sig under några torsdagar.
Kjell Höddelius och Börje Eriksson från SPF i Sandviken vet hur det ska gå till.

​I december mötte Kjell Höddelius och Börje Eriksson pensionärsföreningen i Ockelbo för första gången. På ett inspirerande sätt berättade de vad man kan -använda mobiler och läsplattor till.

Presentationen blev en ögonöppnare och föreningen var snabb att starta en cirkel i samarbete med Vuxenskolan.

Redan i mitten av januari hölls första träffen och mer än 20 medlemmar kom.

– En del äldre kommer på -efterkälken när det gäller den digitala utvecklingen, säger Stig Wickström som är ordförande i SPF-Ugglan.

Han menar att det både beror på att utvecklingen går snabbt, att det hela tiden kommer nya prylar och användningsområden, och att det handlar om nya ord och begrepp.

– Och många tror nog det är svårare än det egentligen är.

– Man har sin smarta platta eller mobil och vill ju helst använda den smart också, säger han.

Kjell Höddelius och Börje -Eriksson har anlitats för tre informationsträffar. Börje skaffade sin första pc 1985 och kallar sig användare medan Kjell har ägnat hela sitt yrkesliv åt IT.

– När jag blev pensionär för tre år sedan gick jag till SPF i Sandviken och sa att jag ville bli medlem, men bara om de hade någon uppgift åt mig.

Uppgiften blev att hjälpa medlemmarna att bli bättre på att -använda sina mobiler och datorer. De senaste tre åren har de kört ungefär 20 kurser per år för -pensionärer.

– Vi börjar med en presentation där vi visar olika användningsområden och frågar vad de vill lära sig. Utifrån det blir det olika kurser.

De kör med korta kurser, ofta bara tre–fyra träffar, och bygger på med en fördjupning om det finns intresse.

– Vi har haft kurs i hur man söker på nätet, hur man skickar mail och bifogar bilder och dokument, hur man kan använda olika sociala medier, grundkurs och fortsättningskurs för läsplattor…

– Det bästa är att köra en sak i taget, att man inte blandar mobil, pc, plattor och olika operativsystem. Då kan det bli svårt att hänga med.

– Allra helst ska deltagarna ha sina prylar med sig så att de kan testa själva medan vi pratar. Annars glömmer man snabbt.

– Dessutom kör vi IT-kafé en gång i månaden, berättar Börje.

– De funkar ungefär som träffarna här i Ockelbo, vi utgår från vad de vill och behöver lära sig.

Den tredje och sista träffen i Ockelbo hålls i missionskyrkan nästa torsdag. Tills dess har deltagarna fått i uppgift att maila frågor till Kjell och Börje.

– Det vet jag knappt hur man gör, säger Birgitta Wall som vill lära sig använda sin läsplatta.

– Maken köpte den, men så fick han problem med ögonen. Jag bestämde mig för att lära mig lite eftersom vi nu har en så här, säger hon och visar bilder och hur man söker på internet på plattan.

Ejla Kekarainen använder både mobil och dator flitigt till många olika saker, trots att hon från början var väldigt anti.

– Det är tack vara barnbarnen. Jag insåg att jag måste hänga med, säger hon och erkänner att det tar mycket tid att lära sig.

– Det lönar sig att vara envis. Men när man har lärt sig är det enkelt att hålla kontakten med släkten i Finland genom Facebook. Det är kul.

Förhoppningen är att studiecirkeln i Ockelbo ska leda till flera kurser. Deltagarna vill bland annat ha hjälp att ladda ner appar de hört talas om och lära sig hur man ”ringer” med läsplattan.

– Det är jättebra med kurser, säger Kjell, men glöm inte att ni kan lära er mycket av varandra.

– Exempelvis ni som har androidtelefoner, gå ihop några stycken och ha en cirkel. Ni kan olika saker och kan visa varandra, tipsar han.

Agnetha Brolin