Hofors får sportbibbla

Textstorlek:

HOFORS Efter en lång väntan kan Hofors ideella föreningsservice nu dra igång arbetet med att ordna ett sportotek. Samtidigt ska föreningarna i kommunen få en ny lokal att vara i och bättre sätt att locka medlemmar.

När sportoteket i Hofors är färdigt ska den som behöver kunna gå dit för att låna den utrustning som behövs, för att prova på fotboll, skidåkning, hockey eller någon annan sport.

Hofors ideella föreningsservice plan är att dels samla in begagnad utrustning, dels köpa in saker.

– Det behövs nog fler fotbollsskor i storlek 37 än i 41, men det löser vi efter behov, sa Elisabeth Medin i november.

Redan då hade hon och kollegan Åsa Wedin väntat länge på att komma igång. Det var förra våren som de ansökte om stöd för att starta sportoteket.

Leader Gästrikebygden sa ja i juni. Men det behövdes klartecken från Jordbruksverket för att helt säkert veta att projektet skulle få pengar.

På myndigheten hade det nya Landsbygdsprogrammet, i kombination med ett nytt datorsystem och ny personal, bromsat upp handläggningstiderna.

Men nu har alltså beskedet kommit. Projektet, som uppskattas kosta nästan en halv miljon kronor samt kräva ideellt arbete motsvarande 290 000 kronor, kan börja.

Förutom sportoteket ska föreningsservicen inom projektets ramar ordna en möteslokal för föreningar.

De ska samordna provapåverksamhet, så att föreningarna kan hitta nya medlemmar. De ska också sammanställa ett register över stora resurser, allt från maskiner till bajamajor, som finns hos föreningarna. Detta för att det ska bli lättare för föreningarna att låna saker de behöver.

Aktiviteter och marknadsföring ska vara anpassade för de som inte har svenska som modersmål.

Målet är att alla Hofors föreningar, inte bara inom idrottslivet, ska få stöd i sin verksamhet.

Ebba Pettersson