Lyckat år för laget i Barkhyttan

Weikko Skoog, ordförande, och Cicci Mohen, sekreterare, i bygdegården. Foto: Arkiv
Textstorlek:

HOFORS Barkhyttans byalag vill förse fyra byar med kultur och folkbildning. För dem blev 2016 ett lyckat år, med många evenemang i den färgstarka bygdegården på kullen. 

Under året ordnade byalaget ett årsmöte, 53 studieträffar och 24 öppet hus och fyra stora arrangemang i bygdegården.

Allra störst var julmarknaden och sommarens veterantraktorträff, som lockade omkring 250 besökare vardera.

Dessutom har bygdegården varit uthyrd för föreningsmöten, studieträffar, bröllop, namngivningar med mera.

Byalagets mål är att ordna kulturverksamhet och folkbildning åt de som bor i Barkhyttan, Bergviken, Sibbersbo och Sälgsjönäs. De samarbetar bland annat med Bygdegårdarnas riksförbund och Studieförbundet vuxenskolan för att kunna göra det.

Ullkurser var ett stående evenemang förra året, och så gjorde Folkteatern Gävleborg ett gästspel med Alexandra Zetterberg Ehns hyllade föreställning Projekt: Mamma.

Renoveringarna som påbörjades 2015 har fortsatt. Under 2016 har bland annat bygdegårdens ventilation reparerats och luftvärmepumpen bytts ut.

Verksamheten finansieras främst med intäkter från medlemsavgifter, arrangemang, hyror och gåvor. Tillsammans med Barkhyttans IK drar byalaget också in pengar genom att samla in skrot.

Nu ligger 2017 i startgroparna, och den 5 februari ordnar Barkhyttans byalag årsmöte för att planera årets verksamhet. De funderar till exempel på författarkvällar och byavandring.

Ebba Pettersson