Prata om landsbygden räcker inte

Textstorlek:

Den 6–10 februari är statsminister Stefan Löfven på turné i Sverige. Besöken går till ”mindre orter som vanligtvis inte hamnar i politikens eller mediernas fokus.” Platserna är valda med omsorg: bruksorter med socialdemokratisk majoritet. Det utlovas öppna möten för samtal med medborgare om samhällsutmaningar samt träffar med näringslivsföreträdare för att diskutera möjligheten att driva företag på mindre orter.

Under ett antal år har staten backat undan från just sådana orter som Stefan Löfven nu besöker. Myndigheter, service, polis och post har avvecklats i snabbare takt än själva urbaniseringen. Ja, staten har i själva verket drivit på utflyttningen.

Dessutom har S-MP-regeringen med stöd av Vänsterpartiet ökat på skattetrycket på ett sätt som drabbar landsbygd och glesbygd. Planerna på en avståndsskatt
(”kilometerskatt”) är det senaste i raden av förslag som missgynnar landsbygden och riskerar att spä på inflyttningen till storstäderna.

I motsatt riktning vill Centerpartiet gå. På partiets kommundagar i Göteborg nyligen var uppslutningen total kring förslag för att få fart på jobb och utveckling i hela Sverige.

Partiledaren Annie Lööf fick ta emot jubel och applåder för sitt tal på fredagen. Hon tillbakavisade med kraft det nya begrepp som lanserats i debatten om landsbygden av en trendguru: ”skräpytor”. Tyvärr tycks även ett antal S-ledda regeringar ha betraktat landsbygden på liknande sätt.

Centerpartiet har inte bara har det högsta förtroendet i frågor om landsbygd utan är även berett att ta ansvar och satsa konkret för att vända utvecklingen. Genom att slopa fastighetsskatten för lokaler som står tomma kan företagandet uppmuntras. Utvidgat RUT- och ROT-avdrag kan också få positiva konsekvenser för landsbygden.

Riksdagsledamoten Kristina Yngwes (C ) målmedvetna arbete i Landsbygdskommittén har bidragit till politisk samsyn i landsbygdsfrågorna. Centerpartiet har konsekvent och ihärdigt lagt fram förslag efter förslag: satsat på bredband, på enskilda vägar och lagt förslag om enklare byggregler och möjlighet att bygga strandnära.

Dessutom förslag om lägre kostnader att anställa och sänkta arbetsgivaravgifter. Centern har dessutom tagit ställning för fler poliser och ökad trygghet och för tillgänglig vård i hela landet.

Landsbygden myllrar av företagsamhet. Den kraft som behövs för att hela Sverige ska växa finns inte bara i de större städerna utan i hög grad på landsbygden! Då ska man inte sätta käppar i hjulen, utan i stället uppmuntra den företagaranda, kreativitet och innovationskraft som finns i hela landet.

Att enbart prata räcker inte, Stefan Löfven.

Bo Höglander