Sandvik tror på frihandel

Sandviks vd Björn Rosengren. Foto: Sandvik
Textstorlek:

(TT) Sandvik redovisar en vinst före skatt på 2 860 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016, att jämföra med vinsten på 266 miljoner ett år tidigare. Vd:n Björn Rosengren ser både fördelar och risker med politiken som Trump aviserat.

Rosengren konstaterar att rapporten från verkstadskoncernen innehåller förbättringar på i stort sett alla områden. Allra bäst går Mining med en organisk tillväxt på 19 procent.

– De nivåerna har vi inte sett på väldigt lång tid. I rörelseresultatet finns en del valutaeffekter och stigande metallpriser, men även den underliggande förbättringen är jättebra, säger han under en telefonkonferens.

Till bakslagen under kvartalet tillhör den misslyckade försäljningen av Mining Systems. Björn Rosengren poängterar att planerna på en försäljning ligger fast. Han dementerar medieuppgifterna om att Sandvik Materials Technology (SMT) kommer att börsnoteras den närmaste tiden.

– I dagsläget har vi inga planer på att börsnotera SMT, säger han.

Sandvik verkar i branscher som kan få fördelar om Donald Trump genomför de satsningar på infrastruktur och gruvindustrin som han förespeglade i höstens amerikanska valrörelse. Björn Rosengren tassar väldigt försiktigt och understryker att Sandvik ”inte tar politisk ställning”.

– Sandvik tror väldigt mycket på fri handel och att det är bra för världsekonomin. Men vi har 27 fabriker i USA och på kort sikt tror vi att infrastruktursatsningarna kommer att öka. Men om rörligheten minskar finns risk för handelskrig och annat som kan äventyra världsekonomin och det är vi förstås alltid oroliga för.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 2 464 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 2:75 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 2:50 kronor per aktie.

Aktien steg med 3,3 procent när Stockholmsbörsen öppnade.

 TT