Speedweekend på is

Parallellt med rekordjakten körs bland annat isracing på Storsjön. Foto: Arkiv
Textstorlek:

ÅRSUNDA Sju eldsjälar har lagt tusen timmar på att preparera isen och försöka laga envisa råkar. Nu är det upp till bevis på Storsjön, när årets Speed weekend drar igång. 150 anmälda team tar sikte mot Kungsberget och fartrekord.

Isen är finare än den varit på många år, rapporterar arrangörerna på tävlingens hemsida.

De har ägnat veckor åt att ploga upp banorna, för att nattkylan ska gå ned i isen så att den fryser sig tjockare.

Det har fungerat fint. I början av veckan rapporterade de 43 centimeter stenhård kärnis. Men envisa råkar har ställt till det för förarbetet.

Isen har gått upp flera gånger. Arrangören Glenn Ocklund och hans kompisar har lagat råkarna genom att såga upp block med is, skicka ut dem i vattnet och sedan täta mellan blocken med vatten och snö som får frysa till.

I måndags återstod en envis råk i den fyra kilometer långa fartrekordrakan. Eldsjälarna har försökt att laga den under veckan.

Först på fredag morgon vet de säkert om hela banan håller.

Om den inte skulle göra det är planen att flytta ut hela fart-rekordtävlingen så att starten går bortom råken, ungefär 1,5 kilometer från Strandbaden.

Övriga aktiviteter är kvar vid stranden där de brukar vara. Det ordnas bland annat speedway på is, isracing, svävarkörning och isgokart.

I år har arrangörerna vridit på hela den långa fartrekordbanan. Förarna får tar sikte rakt mot Kungsberget.

– Det blir mycket snyggare bilder på det viset, säger Glenn Ocklund till Gefle Dagblad.

Förra årets rekodkörning gick i 321 kilometer i timmen. Det var Andreas Nilsson, i en ombyggd Audi A4, som körde så fort.

Hur det rekordet står sig i år kommer att visa sig under fredagen och lördagen, när tävlande från bland annat Sverige, Norge, Finland, Polen och USA låter motormullret rulla över Storsjön.

 Ebba Pettersson