Vädjar om hjälp efter nytt hot om konkurs

Matbutiken i Åmot ser ut att klara det akuta läget. Foto: Arkiv
Textstorlek:

ÅMOTSBRUK Vi behöver din hjälp, skriver styrelsen för handelsföreningen som driver affären i Åmotsbruk i ett brev till alla som bor i Åmot.
Försäljningsnivån har länge varit låg och i januari blev läget akut.

Mataffären i Åmot har haft en tufft år och när moms, löner och fakturor skulle betalas i januari upptäckte personalen att läget är akut.

– Vi såg att det minskade på girot och insåg att vi måste göra något, säger Anette Larsson som är en av fyra anställda i affären.

Personalen och styrelsen -be–
stämde sig snabbt för att skriva ett brev och dela ut i 300 post-lådor i och runt Åmot.

Risk för konkurs – vi behöver din hjälp!, är rubriken på brevet.

Där skriver styrelsen att de tror att det är viktigt med en butik i byn ”för tillgängligheten, bränsleförsörjningen, sammanhållningen, arbetstillfällen, huspriserna, ungdomarna, de äldre – ja viktigt för ganska många som bor i byn helt enkelt.”

– Möjligheten att tanka försvinner också om affären läggs ner. Det är det inte många som tänker på, säger Anette och nickar ut mot bensinpumpen tvärs över vägen från affären.

Skulle det gå så långt att affären måste läggas ner, försvinner den enda samlingspunkten i byn.

I fikahörnan samlas äldre bybor flera gånger i veckan.

Apoteksservice, DHLs paketservice, utlämning av varor från Systembolaget, spelservice och vissa posttjänster är annat som är i fara.

Krisen är inte omöjlig att klara av, skriver styrelsen i brevet men förklarar att det behövs en ändring inom två månader.

”Med nuvarande försäljningsnivå kommer butiken inte att klara sig ens till sommaren.”

”Varenda krona i ökad försäljning spelar roll, skriver de och uppmanar fler att handla mer och komma med specifika förslag på vad som kan förändras i affären.

– Trogna kunder som gör alla eller de flesta av sina inköp betyder naturligtvis mycket.

Mataffären i Åmot har haft det kärvt i flera år. Den förra riktigt kännbara krisen var för fem år sedan. Affären började gå med förlust och den direkta orsaken var att Coop höjde transportkostnaderna.

Den då 85-åriga Konsumföreningen begärde utträde ur Kooperativa förbundet och blev Tempobutik.

– Det viktiga är inte vad affären heter utan att vi faktiskt har en affär i byn, säger Anette.

Under sommarmånaderna går butiken bättre tack vare köptrogna sommargäster. Tillskottet gör att lönsamheten går upp, men det räcker inte för att hålla igång affären året runt.

I gamla Jägarbacken fanns fram till april ett behandlingshem som handlade och gjorde beställningar i butiken, vilket gav ett bra tillskott i kassan. När de lade ner blev det kännbart för affären.

Anette Larsson har varit föreståndare i affären i många år. Vid årsskiftet lämnade hon över till Malin Wikholm.

– Jag går ner i tid och hade hoppats att tjejerna skulle kunna dela på mina timmar.

– Vi får se hur det går. Ekonomiskt håller det inte, men det håller inte heller att dra ner på timmarna i butiken. Vi är fyra stycken som delar på 2,7 tjänster och det är svårt nog att lägga schema och hinna med allt som det är idag.

Innan maj är slut ska handelsföreningen hålla årsmöte, där avgörs kanske affärens framtid.

 Agnetha Brolin