De har snart en automat ihop

Anne Eriksson och hennes fjällko, 781 Josefin, blir kollegor när Anne öppnar sin mjölkautomat i Storvik till sommaren. Josefin levererar mjölken till en av de två kranarna i automaten. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

STORVIK
– Jag är nog en rebell, säger Anne Eriksson som fått pengar från Jordbruksverket genom Leander Gästrikebygden för att sätta upp en mjölkautomat i Storvik.
Där ska hon sälja naturlig mjölk från sin egen fjällko, 781 Josefin, och mjölk från mjölkbönder i Gästrikland. 

Automater där man köper mjölk i egen flaska eller kärl är vanligare ute i Europa, men finns på några platser i södra Sverige. Där har mjölkproducenter tagit tag i sin egen mjölkförsäljning och ställt upp en automat hemma på gården eller samarbetar om en gemensam automat som placerats centralt.

Anne Erikssons mjölkautomat blir den första i Gävleborg.

– Det är ett unikt projekt och jag vill gå före och visa vägen. Det är tufft för mjölkbönderna och jag hoppas att det här kan vara ett komplement.

– Mjölkbönderna är trogna sina mejeriföreningar och det finns inte så många alternativ. Det här är en ny väg att gå som inte behöver utesluta de vägar som redan finns.

– Dessutom vill jag jobba för att fler ska ha råd att vara småskaliga producenter igen.

Anne Eriksson tror att det småskaliga kommer tillbaka som ett komplement till den allt mer storskaliga livsmedelsproduktionen.

– Intresset finns hos både producenter och kon-sumenter. Fler vill veta vad de köper och de köper gärna från en producent de känner.

Framåt sommaren ska automaten placeras hos Anne Eriksson mitt i Storvik. Där ska det finnas två sorters mjölk. Dels helt naturlig obehandlad mjölk från Annes egen fjällko Josefin, dels pastöriserad mjölk från mjölkproducenter runt om i Gästrikland.

Kunden köper en flaska på plats eller tar med en egen ren flaska för att fylla på i automaten.

– En vanlig glasflaska med lock fungerar hur bra som helst.

Man köper den mängd man vill ha och betalar med kort direkt i automaten.

En del i det Leaderstödda projektet handlar också om att sprida kunskap om de egenskaper obehandlad mjölk har.

På automaten kommer det att finnas information om mjölken och vem som levererat. Bland annat om kossan Josefin.

Hon är specialuppfödd och får bara äta gräs, hö och ensilage. Hon får inget extra kraftfoder i form av spannmål eller soja för att producera mer mjölk.

– Fjällkorna producerar inte lika stor mängd mjölk som mjölkkoraser, men mjölken är fet, proteinrik och innehåller mycket nyttigheter, säger Anne Eriksson.

Hon förklarar att när kon enbart äter gräs innehåller mjölken hög halt av långkedjade Omega tre-fettsyror. De är bland annat byggstenar för cellmembranen i kroppen och för vår hjärnfunktion.

– Vid brist går våra celler in i ett inflammatoriskt tillstånd och vi får ont i kroppen och blir lätt stressade.

– De här fettsyrorna finns inte i växtriket, men när gräset passerar genom kon förädlas det och vi kan tillgodogöra oss det.

Naturlig obehandlad mjölk innehåller dessutom enzymer som bryter ner mjölksockret och har hög halt av mjölksyrabakterier som är viktiga för immunsystemet som finns i våra tarmar.

– Det är sällan du som konsument får tag på ett livsmedel som är så bra för oss som naturlig mjölk från en gräsätare.

Anne räknar med att den helt obehandlade mjölken från Josefin kommer att kosta ungefär 40 kronor per liter i automaten.

– Ja, jag tror folk är beredda att betala det för en riktigt bra produkt och från en ko som de till och med vet namnet på.

Josefin ger ungefär 18 liter mjölk om dagen, men Anne kan bara sälja tio liter om dagen i automaten.

– Reglerna är sådana. Vi får sälja max 70 liter i veckan av den obehandlade mjölken.

Resten av Josefins mjölk ska bli fil och ost, bland annat i samarbete med Åsa Lindgren som som har eget ysteri i Sorvik.

Den vanliga mjölken, som Anne Eriksson ska sälja i samarbete med lokala mjölkbönder, beräknas kosta cirka 25 kronor litern.

Den mjölken ska enbart pastöriseras, inte homogeniseras eller separeras. Bland annat för att behålla den höga fetthalten.

– När mjölken lämnar kon har den en fetthalt på fyra-fem-sex procent. Så fet mjölk kan du knappt köpa i affärn idag.

Anne Eriksson jobbar som avbytare och är ordförande för LRF Ovansjöbygden. Hon inser att hon inte har samma ekonomiska press på sig som de flesta bönder har.

– Jag har bara en enda ko och det är klart att jag måste sälja mjölken för att det ska gå ihop. Men jag har fler ben att stå på och vill visa att man kan jobba på nya sätt.

– Kanske kan det bli den knuff för andra att komma igång.