Butiken klarar krisen

Matbutiken i Åmot ser ut att klara det akuta läget. Foto: Arkiv
Textstorlek:

ÅMOTSBRUK Det akuta läget för matbutiken i Åmot är över. Med fler kunder och ekonomiskt stöd ser den ut att klara sig ett tag till. Nu kan butiken dessutom ansöka om att bli servicepunkt.

I början av februari vädjade butiken till om hjälp. De skickade ut lappar till alla boende i Åmot och berättade att det var risk för konkurs.

De skrev att om försäljningen inte ökade skulle butiken inte ens klara sig till sommaren.

Det skulle innebära stora förändringar i byn.

– Möjligheten att tanka försvinner också om affären läggs ner. Det är det inte många som tänker på, sa Anette Larsson som jobbar i butiken då.

Butiken har också fikahörna, apoteksservice, paketservice för DHL, utlämning av varor från Systembolaget, spelservice och vissa posttjänster.

Det var alltså mycket service för byn som riskerades.

Men vädjan om hjälp fungerade. Åmotsborna har ställt upp och börjat handla oftare och mer.

Kunderna har också lämnat in önskemål. Det har lett till att butiken provar att ha kvällsöppet, för att öka försäljningen ytterligare.

Dessutom kommer butiken få del av pengar som Region Gävleborg fördelar till butiker på landsbygden, på uppdrag av Tillväxtverket.

Förmodligen blir det ungefär lika mycket pengar som förra året, 300 000 kronor.

Nu finns också möjlighet att få ekonomiskt stöd i kommunen.

Kommunstyrelsen i Ockelbo beslutade sig i veckan för att avsätta totalt 105 000 kronor, som ska gå till butiker i byarna som erbjuder extra samhällsservice till kunderna.

En butik kan få upp till 30 000 kronor från kommunen. Enligt butikschefen Malin Wikholm är det ingen tvekan om att de kommer att ansöka om pengarna.

– Alla bäckar små är viktiga. Men kunderna är naturligtvis viktigast, säger hon till Arbetarbladet.

 Ebba Pettersson