Demokratin övertrumfar Trump

Textstorlek:

Demokratin med dess inbyggda spärrar mot maktmissbruk och överilade beslut vann den här gången. Bakslaget för den amerikanske presidenten i sjukförsäkringsfrågan, ”Obamacare”, är lika uppseendeväckande som vissa av hans famösa uttalanden.

Donald Trump lyckades inte ens ena det egna Republikanska partiet till stöd för sin variant av sjukförsäkring. Presidentens smått patetiska försök att skylla på motståndarna, demokraterna, faller platt till marken och understryker hans oförmåga och inkompetens när det gäller att navigera bland folkstyrets institutioner.

Lögnerna, utfallen, konspirationsteorierna och det obalanserade twittrandet fortsätter med oförminskad styrka. Det är presidenten för världens mäktigaste land vi talar om. Det inger djup oro, men samtidigt får man glädjas åt att demokratins inbyggda spärrar fungerar.

Och apropå konspirationer: den undersökning som FBI satt igång gällande rysk inblandning i Donald Trumps valkampanj kan visa sig vara en tickande bomb. Hur omfattande var kontakterna mellan ryska representanter och personer i Trumps valstab? Bidrog utländsk inblandning till att sätta käppar i hjulen för Hillary Clinton och hennes kampanj?

Just nu är frågorna fler än svaren och hela historien liknar en spionroman. Men det är verkligheten i dagens USA vi talar om med den sittande presidenten i en av huvudrollerna. Den andre är Rysslands ”nye tsar”, Vladimir Putin, uppbackad av sin underrättelse- och infiltrationsapparat.

Självfallet är det upprörande när en demokratisk stat infiltreras av främmande makt mitt i en valrörelse. Tyvärr har inte USA en helt fläckfri historia på området, även om det uttalade syftet i flertalet av fallen sägs ha varit att främja en demokratisk utveckling.

Rysslands inblandning i andra länders politik berör även Sverige och övriga Europa. Europeiska underrättelsetjänster varnar för att Ryssland hjälper fram högerextrema partier genom dataintrång och desinformation, rapporterade TT nyligen. De europeiska länder där avgörande val ska hållas i Europa detta och kommande år har all anledning att vara vaksamma gentemot rysk inblandning och påverkan.

Demokratin är inte perfekt, men vi har inte uppfunnit något bättre styrelseskick. Många kan tycka att valet av Donald Trump till president i världens största demokrati uppenbarar demokratins inbyggda skevheter. Å andra sidan visar nu demokratin även sin styrka: maktdelning och institutioner som förhindrar maktmissbruk och skyddar folket mot förhastade och ogenomtänkta beslut.

Bo Höglander