Krismötet i Karlstad

Textstorlek:
Nu i veckoslutet samlas moderater från hela Sverige till landsmöte i Karlstad.

Nu ska ett parti som blev statsbärande under Fredrik Reinfeldt-eran men som i dag brottas med opinionssiffror i fritt fall, försöka hitta fast mark och staka ut riktningen mot en valvinst 2018. Tala om utmaning!

Anna Kinberg Batra har påbörjat en reträtt från mycket av det som de nya moderaterna stod för. Positionsförskjutningen märks kanske mest i flykting- och migrationspolitiken. Kravet på att fälla S-MP-regeringen med en Alliansbudget mitt under mandatperioden samt ett plötsligt öppnande för Sverigedemokraterna blev droppen för många i de egna leden och bland väljare/sympatisörer.

Än så länge har moderaterna hållit ihop och backat upp sin partiledare, åtminstone utåt. Men när siffrorna dyker och trenden pekar mot att partiet kan bli omsprunget av Centerpartiet i opinionsmätningarna kan krav på ett partiledarbyte komma som ett brev på posten. Kommer det att ske i Karlstad?

Genom decennierna har det liberal-konservativa moderata partiet pendlat mellan att luta mer mot liberalismen för att därefter under en period anamma konservatismen. Bäst tycks partiet må när det lyckas förena dessa krafter, med en viss lutning åt den liberala kanten. Gösta Bohman lyfte partiet med idéer om frihet inom handel, företagande och enskildas integritet. Carl Bildt öppnade dörren mot Europa, EU och världen och Fredrik Reinfeldt strävade efter att göra partiet acceptabelt i bredare kretsar, även för LO-medlemmar.

Reinfeldt-eran blev framgångsrik, för moderaterna och för hela borgerligheten. Men kanske gick man för långt. Som när försvaret och näringslivet stämplades som ”särintressen”. Ett strategiskt misstag, som nu får konsekvenser.

Kanske blir Centerpartiet åter största icke-socialistiska parti och kan i så fall får leda en ny regering med Annie Lööf som statsminister efter valet 2018. Det vore givetvis en stor fördel! Men utan ett vitalt moderat parti som förmår kombinera konservativa rötter med liberal ekonomi släcks utsikterna att kunna bilda en ny Alliansregering. Låt oss hoppas att historiens vingslag i Karlstad kan förmå moderaterna att hitta sin väg framåt, till nytta för hela Alliansen och därmed för Sverige.
Bo Höglander