Leder ung byförädling

– Visionerna är helt fria och utgår helt och hållet från unga vuxna, säger Kenneth Nyberg som nu startar Förädlingsmackapären som förhoppningsvis ska leda till utveckling av fyra bygder i länet. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​Länsbygderådet X-ing kör igång sin förädlingsmackapär – trots att finansieringen misslyckades.
– Vi vill visa att metoden fungerar, säger Kenneth Nyberg som startar förädlingsprocesser tillsammans med tusen ungdomar i norra länet nu i april.

Inför landsbygdsriksdagen i Sandviken började länsbygderådet arbetet med Förädlingsmackapären. Den kan beskrivas som en arbetsprocess där idéerna kommer från unga på landsbygden och sedan utvecklas tillsammans med alla som bor och verkar inom en bygd.

–  Underifrånperspektivet är viktigt och att man kan engagera sig i sina hjärtefrågor, säger Kenneth Nyberg som jobbat med att utveckla processen.

Tanken var att metoden skulle användas i ett treårigt projekt, men finansieringen gick i stöpet och X-ing fick tänka om.

–  Vi är först i Sverige med att jobba på det här sättet och kommer att köra igång i mindre skala med egna pengar, säger Kenneth som sätter igång processer i fyra områden.

Fokus ligger på de kommuner i länet som visar störst intresse för landsbygdsutveckling. Ingen av Gästrikekommunerna är aktuella, istället satsar X-ing på Rogsta och Bjuråker i Hudiksvalls kommun och Los och Färila i Ljusdals kommun.

–  Varenda människa mellan 18 och 25 år får en personlig inbjudan till första träffen på respektive plats.

På första träffen diskuteras utifrån frågan ”vad kan vi göra för att göra vår hembygd bättre?”

–  Det brukar komma fram sex, sju, åtta utvecklingsområden i en sån här process. Som kultur, turism, service. Vi jobbar bara vidare med de områden som deltagarna vill jobba med.

I slutet på första mötet väljer man ett område att jobba vidare med.

I steg två bjuds övriga bygden in. Visionerna presenteras och sedan blir det samma procedur igen: deltagarna ska välja ett område de brinner lite extra för. Arbetsgrupper bildas och jobbar vidare med detaljer.

–  På så sätt tar man vara på intresse och kunskap, säger Kenneth och förklarar att X-ing är med och backar upp hela vägen genom visionen.

–  Vi genomför inga idéer men kan förmedla kontakter och kunskap så att grupperna kan jobba vidare.

Genom återkommande uppföljningar kan processen följas från idé till förverkligande.

–  Vi ska köra den här processen i de här fyra områdena så långt det går. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på fler ställen i Gävleborg.

 Agnetha Brolin