Nytt styre efter bråk

Textstorlek:

HOFORS Socialdemokraternas och Vänsterpartiets långa samarbete i Hofors kommun slutade med bråk och pennkastning i kommunstyrelsen.
Nu avslutar S samarbetet med V och bildar ny majoritet tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Vid kommunstyrelsens möte i Hofors den 28 februari blev stämningen upprörd.

Diskussionerna blev ett halvtimmeslångt gräl där Xamuel Gonzalez Westling (V) enligt egen utsago, kände sig påhoppad för saker han skrivit i sociala medier.

Själv kallade han Sverigedemokraterna för ett fascistiskt parti och kritiserade försök att söka stöd hos dem.

– Alf Persson (M) avbröt och sa att ”nu får du fan ta och ge dig”. Då brast det för mig, jag ställde mig upp och sa ”men vad vill du”. Jag hade en penna i handen och då kastade jag iväg den, säger Xamuel Gonzalez Westling till Gefle Dagblad.

Han berättar att han ångrar sitt agerande. Alf Persson säger att han kände sig fruktansvärt påhoppad och besviken.

På kvällen kom Socialdemokraterna fram till att de ville ta en annan väg, berättar Daniel Johansson (S).

Några dagar senare bröts samarbetet mellan S och V, efter att S sammanträtt med Liberalerna och Centerpartiet.

På sin hemsida skriver Socialdemokraterna i Hofors att de ser att tonen i kommunen blivit mer inriktad på konflikt än samverkan, i samarbetet med Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet Hofors skriver på sin Facebooksida att det hela beror på politiska skillnader, där Vänsterpartiet anser att kommunen kunnat göra mer för att förbättra välfärden.

Centerpartiet i Hofors skriver i ett uttalande att de hoppas att den nya koalitionen bland annat ska leda till utveckling av landsbygden och att företagsklimatet i kommunen blir bättre.

 Ebba Pettersson