Teknik- och klimatprojekt vänder sig till kvinnor

–Tjejer kan mer än de tror själva, säger Cecilia Hed Malmström som inledde projektet Kvinnor, teknik och klimat med en inspirationsföreläsning. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

SANDVIKEN Ett helt nytt samarbete i Sandviken, Hofors och Ockelbo ska ge kvinnor ett kunskapslyft när det gäller energi, teknik och klimat. I projektet utlovas både utbildning och personlig utveckling.

– Vi hoppas att det leder till att fler kvinnor blir delaktiga i beslut kring energi- och teknikfrågor, säger Åsa Holmberg som är projektledare för Kvinnor teknik och klimat.

Till vardags är hon energi- och klimatrådgivare på Västra Gästriklands samhällsbygnadsförvaltning, VGS, och det var där hon fick idén till projektet.

Energimyndigheten hade utlyst ett helt nytt bidrag till projekt som jobbar utåtriktat mot allmänheten. Åsa sökte pengar för att testa en ny form av energirådgivning som också innebär samverkan i nya former.

Hon kände Git Sundberg på ABF och Carina Carlsson på -Studiefrämjandet sedan tidigare och de nappade på projektidén om att ge kvinnor ett kunskapslyft i teknik och klimatfrågor.

– Vi vänder oss till tjejer och kvinnor i västra Gästrikland. Inte för att de ska bli experter utan för att de ska få så pass mycket koll att de vågar ställa frågor.

– Som energirådgivare träffar jag ibland kvinnor som hänvisar till sina män när det handlar om värmesystemet eller vilken bil de har, säger Åsa Holmberg och menar att det finns ett behov av enklare teknikutbildning för kvinnor.

– Kvinnor är generellt mer miljömedvetna än män och förhoppningen är att vi ska stärka fler kvinnor att vara med och påverka beslut som rör teknik och energi i hushållet. Att de inte lägger hela ansvaret för den här typen av frågor på karlarna.

Första steget i projektet håller precis på att starta upp och vänder sig till kvinnor som vill vara med och leda studiecirklar till hösten.

– Vi börjar med en ledarskapsutbildning med extra fokus på teknik, energi och klimat, säger Åsa Holmberg som håller i utbildningen tillsammans med förra kommunalrådet Monika Jacobsson.

– Det krävs inga förkunskaper och det kostar inget att delta. Det viktiga är att man vill vara med och lära sig mer.

– Har du tid och engagemang har vi resten.

Projektet inleddes förra veckan med en inspirationsföreläsning av Cecilia Hed Malmström som är regionchef för Mellansvenska handelskammaren i Gävleborg och har alltid har arbetat med miljö- och ledarskap.

Hon utgick från sitt sätt att lösa kluriga situationer. Exempelvis när hon som enda tjej jobbade ute på fältet som polartekniker på Antarktis.

– Tjejer kan mer än de själva tror. Dessutom måste vi bli bättre på att säga att vi kan lära oss saker – om vi bara får lite tid på oss.

– Tror ni att karlarna kan allt de säger att de kan?

Föreläsningen följdes upp med en informationsträff i onsdags. Då handlade det om hur projektet går vidare med ledarskapsutbildningen.

– Nu kör vi igång för alla tjejer och kvinnor som vill vara med. De som deltar väljer själva vilket område de ska fördjupa sig i på studiecirklarna som startar i höst, säger Åsa Holmberg.

 Agnetha Brolin