Tema: Företag & Framtid

Unga företagare förbereds för livet

Madelene Järpenstråle samordnar Bessemergymnasiets arbete med både Ung företagsamhet och jämställdhet. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Det blir lättare att förstå företag om man har drivit ett. Bessemergymnasiet jobbar för att alla elever ska få chansen att vara med i Ung företagsamhet. UF-samordnaren Madelene Järpenstråle lär dem också om jämlik arbetsmiljö.

Ung företagsamhet (UF) går ut på att under ett läsår starta, driva och avveckla ett företag.

– Det ger en anställningsbarhet, att man kan tänka sig hur företag fungerar, säger Madelene Järpenstråle.

I år drivs 23 UF-företag på Bessemergymnasiet i Sandviken. De svetsar bord, säljer almanackor, reparerar cyklar och mycket annat. Alla program deltar. För Handelsprogrammet och Ekonomiprogrammet är UF obligatoriskt, eftersom de läser företagsekonomi.

För tillfället tävlar alla UF-företagen i kommunen om att bli bäst i Sandviken.

– De presenterar sig för en jurygrupp och berättar om företaget. Eleverna brukar vara jättenervösa, men klara det väldigt bra.

De fem bästa företagen bjuds in till en galamiddag på Folkets hus med skolans personal, rektorer och politiker.

– Alla är engagerade för det är viktigt för Sandviken. På sikt kan det leda till att vi får fler företag här.

Vinnarföretaget belönas med 5 000 kronor.

Längre fram ska länets, och respektive landskaps, bästa företag utses. Det sker på UF-mässan som hålls i Höghammarhallen i Bollnäs den 16 mars.

Mässmontrarna tillverkas i Byggprogrammets lokaler och körs upp till Bollnäs av Fordonsprogrammet.

Ung företagsamhet är en förberedelse för arbets-livet. Madelene ser till att eleverna på Bessemergymnasiet förbereds även på andra sätt. Hon är också samordnade för skolans jämställdhetsarbete.

– Likabehandling ska integreras i alla ämnen. Jag brukar bland annat prata med elever och personal om genus, jämställdhet och jämlikhet.

Det handlar bland annat om sexualitet, rasism, trakasserier, religionsfrihet, och könsfördelning och löner i olika yrken.

– Med övningar och diskussioner lär de sig om skolans värdegrund, att alla ska behandlas lika. Det här är en arbetsplats där alla, eleverna och personalen, ska känna sig trygga.

I det arbetet hjälper skolans elevskyddsombud till. De blev nyligen omskrivna i branschtidningen Gymnasiet, för att de är så duktiga på att göra skolan säkrare.

Ibland påverkar Bessemergymnasiets arbete med jämlikhet Sandvikens företagare direkt.

– När jag berättade för föräldrar om likabehandlingsplanerna var det en pappa som stannade länge. Det visade sig att han var egen företagare, som ville lära sig för att kunna jobba med de här sakerna, berättar Madelene Järpenstråle.