Bryr sig om Fyren

Folkets Hus och Fyren är en av 15 fastigheter som Alliansen vill sälja. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​Vi bryr oss och hoppas att du bryr dig, skrev Ulrica Källström från ABF och Susanne Norén från Fyren i inbjudan till politikerna i kommunstyrelsen i Gävle.
De hoppas få besked på kvällens möte om Fyrens framtid.

Kommunen behöver spara 170 miljoner kronor nästa år och alliansen ser över kommunens fastighetsinnehav. De har listat 57 kommunägda fastigheter som de vill sälja, riva eller utveckla. 15 fastigheter föreslås säljas. Dit hör Fyren (tidigare Folkets hus) i Norrsundet, med en bred daglig verksamhet som språkundervisning och språkcafé för asylsökande, bibliotek med självbetjäning, studieverksamhet och föreningsliv.

Debatten om Fyren har varit livlig de senaste veckorna eftersom det är den enda lokal som kan samla många människor till sammankomster i Hamrångebygden.

En oro har spridit sig bland föreningar och boende och för att få veta vad Hamrångeborna tycker om förslaget om försäljning bjöd Fyren in till ett öppet möte.

– Vi blev lite tagna på sängen av beskedet om försäljning och vi vill ge föreningarna en möjlighet att säga vad de tycker och tänker om det här, säger Susanne Norén.

– Det är ju inte första gången Fyren är i fara och vi har exempelvis försökt ta reda på vad en renovering skulle kosta men ingen har kunnat svara på det.

– Risken är stor att både verksamhet och föreningar försvinner utan Fyren.

Några enstaka politiker deltog i mötet som modererades av Ann Nilsén från Länsmuseet.

Kommunalrådet och vice ordförande i kommunstyrelsen, Helene Åkerlind (L), var en av de politiker som inte var med på mötet.

Till lokaltidningen Alla Tiders säger hon att alliansen helst ser att en aktör köper Fyren och att rådet för landsbygdsprojektet ser över ”möjligheterna att utnyttja andra befintliga lokaler i Norrsundet för de verksamheter, som idag bedrivs i Fyren.”