Jazziga planer är klara

Årets hemvändare är trumpetaren Nils Janson. Foto: Pressbild
Textstorlek:

SANDVIKEN Den blir ingen krasch för Bangen i år. Listan på artister till jazz- och bluesfestivalen är klar. Det kommer bland annat kändisar, hemvändare och nyligen upplärda lokala förmågor. Banden ska presenteras av årets hemvändare, som är en hyllad trumpetare från stan.

Den 27:e upplagan av Bangen jazz & blues pågår i tre dagar, fredag den 30 juni till söndag 2 juli.

Som traditionen bjuder blir det tjuvstart i Sandvikens kyrka. På onsdagen den 28 mars förbereder Ulf Johansson Werre och Klas Lindquist Sandviken på vad som komma skall.

På fredagen är det Sandviken big band som drar igång festivalen på allvar.

De har med sig amerikanen Randy Brecker som spelat jazz sedan slutet av 60-talet. Han bland annat har trumpetat i bandet Blood, Sweat and Tears.

De följs av den erfarna danska sångerskan Malene Mortensen med kvartett, finska Jukka Eskola Soul Trio, samt niokvinnabandet Sallyswag med skickliga världsmusiker från hela Sverige.

När tröttheten infinner sig på fredags- och lördagskvällen blir det nattblues med JJ Blues band.

På lördagen visar Bangen Jazz Collective upp sina färdigheter på Kulturcentrum.

Kollektivet börjar som en kurs den 28 juni. Ungdomar i åldrarna 13-19 år tränar jazz i ensembler, övar improvisation och sätter ihop framträdanden.

Den som vill vara med i Bangen Jazz Collective kan lämna in ansökan fram till 21 maj.

Deltagarna ska ha några års erfarenhet av att sjunga eller spela sitt instrument. De behöver inte kunna läsa noter eller ha stenkoll på alla ackord.

Lördagen fortsätter med Sandvikenbandet Jappz.

Ungdomarna i länsstorbandet GUBB får på scenen möta saxofonisten Jonas Kullhammar.

Vivan Buczek Quintet hyllar Ella Fitzgerald som skulle ha fyllt 100 år i år. Stockholmsbandet Ekdahl-Bagge Big Band spelar.

Folkkära Lisa Nilsson och Erik Söderlind spelar på lördagen, liksom Erja Lyytinen Band.

Alltihopa ska presenteras av Årets hemvändare Nils Janson. Han kommer från Sandviken och började sitt musikintresse med piano, men gick senare över till att spela trumpet.

Nils skivor har fått fina recensioner i bland annat DN och Svenska Dagbladet.

Till Bangen tar han med sig sitt band, Nils Janson Quartet som spelar på lördagen.

Festivalen avslutas med Barnjazzdagen i Sandviken. Då blir det fiskdam, hoppborgar, pyssel och lek i Stadsparken, till tonerna av en massa jazzmusik.

Ebba Pettersson