Litar på vänner i torkan

Textstorlek:

ÅSMUNDSHYTTAN När torkan sätter byborna i Ihushi i nödläge, kan de lita på att vännerna i Torsåker gör vad de kan för att hjälpa till.
– Samarbetet har varit långvarigt, men det här är första gången de ber om stöd för att det är kris, säger Inger Wibergh och Lage Bergström i Vänföreningen Ihushi i Torsåker.

Regnet går i fina skyar och gör den plöjda jorden mörk utanför fönstren hos Inger och Lage i Åsmundshyttan. Det är precis sånt regn som deras vänner i byn Ihushi intill Victoriasjön i norra Tanzania har önskat sig länge.

Men de har inte fått något regn och torkan utplånade majs, sötpotatis, hirs och annat snabbväxande som skulle skördas i december.

Läget blev allvarligt och byborna väntade in de långa vårregnen för att kunna odla viktiga grödor som ris och majs.

I mitten av februari kom ett regn och odlingarna förbereddes. Men regnet var kort och följdes av hetta som gjorde att jorden torkade ihop till en hård skorpa.

Grödorna var förstörda redan innan de hade grott. Och något färskt bete för boskapen tränger inte heller fram ur jorden.

– Väderomständigheter har ställt till det tidigare, men då har det funnits Sida-pengar att arbeta med, säger Lage.

Idag finns inte det stödet och byn har vänt sig till vänföreningen i Torsåker.

För de har varit vänner länge, Ihushi och Torsåker.

Föreningen, med cirka 120 medlemmar varav hälften i Torsåker, startade 1999 efter att Inger och Lage stöttat bildandet av byns utvecklingscenter, IDC.

Byordförande Emmanuel Buguba ville göra något för områdets barn och ungdomar och genom IDC har många projekt genomförts för att stärka människornas möjlighet till bättre liv och framtid; förskola, yrkesutbildning, kvinnogrupper, mikrokrediter, vattenrening, solenergi med mera.

– Vi är stolta över det vi i vänföreningen åstadkommit tillsammans, säger Inger som är ordförande i föreningen.

– Det handlar om utvecking genom utbildning. Både för området och individen.

Vänföreningen har stöttat på olika sätt. Tillsammans med IDC har de haft en inkomststrategi och utformat stödet så att IDC inte ska bli beroende av pengar utifrån, utan kunna få inkomster på sina egna verksamheter.

Framför allt har vänföreningens styrelse fungerat som bollplank för idéer och problem som uppstår i Ihushi.

– Vi har telefonkontakt med Emmanuel ungefär varannan vecka. Han tar upp problem och så bollar vi det fram och tillbaka och försöker hitta lösningar.

Under vintern har kontakterna varit tätare. IDC vill stå på egna ben, men torkan har gjort det svårare. När vattnet sinar i brunnarna och odlingarna torkar bort kan föräldrarna inte ge matbidrag till varken förskolebarnen eller ungdomarna i yrkesskolan.

I mitten av januari gjorde Lage ett inlägg på Facebook där han bad om stöd. Föreningen fick snabbt ihop 17 700 kronor som med råge räcker till luncher för hela vårterminen

Men redan en månad senare förstod vänföreningen att läget hade förvärrats.

Flera verksamheter som IDC driver hotades och nya förbättringsprojekt som i längden kan ge inkomster kunde inte startas.

– Det var nödläge och då vill vi ställa upp lite extra, säger Inger.

IDC ville bland annat avskeda en av två förskolelärare för att få loss pengar.

– Men jobba ensam med 35 barn, det gör man inte, säger Inger.

Tillsammans har de tagit fram en handlingsplan för att klara krisen.

Den innebär att personalen halverar sina löner och att vänföreningen i Torsåker bidrar med pengar till förskolan, yrkesutbildningen och nattvakter vid utbildningscentret.

– IDC behöver ungefär 12 000 kronor till förskolan och 21 000 till yrkesskolan det närmaste halvåret. Det ska vi försöka lösa.

Pengarna ska bland annat användas för att lägga om läroplanen för yrkesutbildningen. Mer än 90 procent av dem som gått utbildningen försörjer sig idag som exempelvis snickare, murare eller takläggare.

Men dagens elever har inte samma möjligheter till praktik eftersom IDC inte kan ta på sig större byggkontrakt.

Istället samarbetar IDC med tidigare elever som bildat UMI, föreningen för Ihushis hantverkare. UMI har blivit en stark intresseorganisation och hjälper nuvarande elever med praktik och lärlingsjobb mellan perioder med teoripass på lärcentret.

– Yrkesutbildningen har lärt dem att samarbeta och det gynnar utvecklingen i området.

Vänföreningen i Torsåker gör utvecklingen möjlig, även i krisläge. Ett långsiktigt arbete till stöd från ett lokalsamhälle till ett annat.

Agnetha Brolin