Vårstäda med skafferifynd

Ättika, bikarbonat och citron rår på det mesta som ska göras rent i hemmet. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

​Gör rent fläkten med bikarbonat och ta bort kalkbeläggningar med ättika.
I skafferiet finns en hel arsenal med rengöringsmedel som dessutom skonar miljön.

Bikarbonat, ättika, citron och salt är ingredienser som kan göra rent hus.

Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska för allrengöring. Spraya på, låt verka någon minut och torka av med fuktig trasa. Använd inte blandningen på sten eller vaxat trä.

Rör ihop en pasta av bikarbonat, potatismjöl och vatten och massera in det som ska göras rent. Låt verka en stund och torka rent med våt trasa.

 

Badrum

Kakel, duschvägg, handfat, spegel: använd ättikspray, ren 24-procentig ättika på en tvättsvamp på fogar, silikonkanter och hårda fläckar. Gnugga fogarna med nagel/tandborste och ättika.

Toalett: Häll en deciliter ättika i toalettstolen och låt verka (gärna över natten). Gnugga rent med toaborste och kanterna med tvättsvamp. Häll vitvinsvinäger i en tvätttsvamp och gnugga på sittringen. Låt stå minst ett par timmar, skölj med vatten.

Badkar: halvera en citron och strö salt på snittytan. Gnugga insidan av badkaret och skölj rent. Metoden kan även användas i handfat och tvättho.

Duschmunstycke: blanda 1 dl ättika med en liter vatten i en tillbringare. Lägg i duschmunstycket i några timmar och borsta rent med en nagelborste.

Duschdraperi: häll ättika på en tvättsvamp och gnugga. Låt verka en stund innan draperiet sköljs rent.

Tvättmaskin: Häll en deciliter ättika i tvättmedelsfacket och kör maskinen (tom) på 60 grader.

 

Kök

Kakel: ta bort fettfläckar och matrester genom att gnugga in bikarbonatpasta och torka med våt trasa. Använd salt på svåra fläckar.

Spis: pudra bakpulver/bikarbonat över häll/plattor. Spraya över ättika eller vinäger. Låt bubbla färdigt och torka rent med fuktig trasa.

Ugn: blanda ihop bikarbonat och vatten till en pasta som masseras in med en tvättsvamp. Låt verka en stund och spaya på vitvinsvinäger och torka rent med ursköljd tvättsvamp.

Fläktfilter: koka upp vatten med ättika, bikarbonat och diskmedel. Lägg filtret i en långpanna och häll på blandningen. Låt dra en stund och borsta försiktigt med diskborste. Skölj med rent vatten och torka med handduk.

Mikro: ställ en kopp vatten med en matsked pressad citron i mikron och kör på full effekt en minut. Torka ur ugnen med ren trasa.

Vattenkokare och kaffebryggare: Blanda två dl ättika med vattnet i behållaren,

koka/brygg. Häll bort och koka/brygg en gång med vatten.

Diskmaskin: låt en begagnad citronhalva gå med i diskmaskinen för att ge glans till disk och diskmaskin. Använd en halv dl ättika i stället för spolglans.

Bränd kastrull: häll vatten i kastrullen så att det täcker det brända. Rör ner ett par msk bikarbonat och en halv dl salt. Koka upp och låt. Låt stå och verka i några timmar och diska sedan som vanligt.

Termos: häll en msk bakpulver/bikarbonat och en msk grovsalt i termosen, häll på hett vatten och sätt på korken. Skaka och låt stå någon timme. Skölj och låt torka.

Golv: blanda 2 dl ättika med fyra liter ljummet vatten och torka golvet.

Fönster: tvätta först med vatten och diskmedel på en tvättsvamp. Rör ihop en msk diskmedel, två msk majsstärlelse och en halv dl vinäger och blanda med tre liter vatten. Tvätta rutorna med blandningen och torka torrt med lyddfria trasor.

Agnetha Brolin