Trendigt byta sticklingar

Bosse Karlsson på Strömsbro plantskola märker av intresset för sticklingar hos yngre. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​En gullranka mot en monstera eller en rotad doktor Westerlund mot ett elefantöra? Att byta sticklingar är den senaste trenden bland unga.
Det köps och säljs också småplantor som aldrig förr – den som har rara växter kan tjäna en hacka.

Det är vår och det kliar i alla gröna fingrar. Att det är populärt att odla sina egna grönsaker och kryddor kan inte ha undgått någon. Men även krukväxter som heminredning har fått en renässans.

På auktionssajten Tradera märks hemmaodlartrenden. Försäljningen av sticklingar har ökat med 100 procent på två år.

Pelargoner står för den största omsättningen, men det som ökar snabbast är försäljningen av kaktusar och suckulenter, berättar Sofia Hagelin, presschef vid Tradera.

Den dyraste stickling som sålts via Tradera är en rotad stickling av Hoya nyhuusiae, en oleanderväxt. Den gick för 7 216 kronor.

På nätet finns en rad sajter för dem som vill köpa, sälja och byta sticklingar.

Janah Cederroth startade i somras Facebookgruppen ”Vi som vill byta sticklingar”. Idag har gruppen över 1 500 medlemmar. Hon är förvånad över det stora intresset.

– Jag är ju själv florist och har ju haft ett intresse länge. Men jag tror det har att göra med att det är mycket miljötänk över lag, medvetenhet om hur man -konsumerar. Det ligger i tiden med second hand och loppisar.

I gruppen byter medlemmarna sticklingar med varandra. Janah Cederroths syfte var att ingen ska tjäna pengar på byteshandeln. Annars kan eftertraktade växter vara dyra.

– Monsterasläktet är jättehajpat, med väldigt många olika sorter som säljs dyrt. De är verkligen populära.

Bosse Karlsson på Strömsbro plantskola märker också av sticklingstrenden. Samlarna vill gärna ha rara sorter och hos honom frågar de oftast efter udda pelargoner.

– Vi har alltid haft sticklingar på vårkanten och nu har det varit en period när intresset går ner i åldrarna.

Till handelsträdgården levereras pyttesmå sticklingar i slutet av februari när de öppnar efter vinterstängningen. Sticklingarna planteras om och placeras ljust och varmt.

– Det är därför man ska vänta med att ta sticklingar på vår-kanten. De flesta blommor behöver ljuset och värmen för att utvecklas.

Britt-Marie Seibold/TT                           

Agnetha Brolin