Demokratiskola på riksdagsbesök

Bland deltagarna i demokratiutbildningen i Gävle och Sandviken finns flera som kan tänka sig ett politiskt engagemang. I utbildningen har de träffat politiker från kommunerna, regionen och – som avslutning på kursen – flera riksdagsmän i riksdagshuset. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​STOCKHOLM/GÄSTRIKLAND
– Här har vi en genväg, säger Gävleborgs centerriksdagsman Anders W Jonsson och lotsar sina gäster i prång och kulvertar runt riksdagshuset i Stockholm.
Den här dagen kommer gästerna från Gästrikland och de får se delar av riksdagshuset som annars inte visas för allmänheten. 

Gruppen som är på besök i riksdagen kommer från demokratiutbildningar som Centerpartiet hållit under våren. En kurs i Sandviken med deltagare från Ockelbo och Sandviken samt en kurs i Gävle med deltagare därifrån.

Kursen har bland annat handlat om hur kommun, region och riksdag fungerar och båda kurserna hade gemensam avslutning med besök hos Anders W Jonsson i riksdagshuset.

Efter noggrann genomlysning av väskor och passering genom kontrollbågar, på samma sätt som i säkerhetskontrollerna på Arlanda, tågar gruppen ner i källaren för att låsa in alla tillhörigheter i säkerhetsskåp.

– Efter terrordådet i Frankrike för två år sedan har säkerheten förstärkts, förklarar Anders.

– Lämna alla väskor och ytterkläder, fortsätter han och kollar en extra gång med säkerhetsvakterna om det är tillåtet att ta med mobiltelefoner.

Vakterna ger klartecken för mobilerna och att det är okej att ta bilder.

– Utan blixt och inte i rum där folk arbetar.

Hissen tar gruppen några våningar upp. Medan besökande skolklasser får nöja sig med att titta på plenisalen från åhörarläktaren, får kursdeltagarna från Gästrikland komma in och titta närmare på alla detaljer.

– Just nu är det tomt, men det förbereds för statsministerns frågestund som hålls på eftermiddagen, säger Anders och beskriver torsdagarnas frågestunder som veckans ”roliga timme”.

Han visar sin plats, bänk nummer 76 på främre vänsterkanten, och berättar att platserna är ordnade efter valkretsarna och inte efter parti som i många andra parlament. Varje ledamot har sin fasta plats och det passar sig inte att provsitta riksdagsledamöternas stolar. Däremot är det fritt fram att testa talarstolen.

– Det första man gör är att ställa in höjden så att man känner sig bekväm.

Deltagarna går upp i talarstolen en efter en och nu kommer mobilerna väl till pass. Alla vill ha en bild av sig själv i riksdagens talarstol.

De mindre talarstolarna, precis framför talmannens bord, används vid frågestunder och debatter. Deltagarna testar även de talarstolarna och får lära sig att varje anförande ska adresseras talmannen.

– För att hålla en god och anständig ton talar man till talmannen och förklarar för honom vad det är man gillar eller inte gillar i ett förslag eller debattinlägg, förklarar Anders som raskt visar valurnan, röstskrinet och talmansklubban innan gruppen rusar vidare till presskonferensrummet, finansutskottets sessionssal och vidare genom korridorer och passager där det ska råda tystnad och gruppen inte ens får viska till varandra.

Anders presenterar kursdeltagarna för än den ena, än den andra riksdagsledamoten när de går mot entréhallen i östra riksdagshuset.

– Pampigt, kommenterar någon och mobiltelefonerna åker fram för fotografering av den tjusiga interiören.

En och annan selfie blir det också.

I trapphallen finns byster över alla som varit statsminister i minst tre mandatperioder, bland andra socialdemokraten Per Albin Hansson och bondeförbundaren Axel Pehrsson-Bramstorp. De som suttit under en valperiod får ett minnesmärke i form av en porträttmedaljong.

Den senaste bysten är gjuten i brons och invigdes 2014. Den föreställer Göran Persson som var statsminister 1996–2006. 2008 ändrades reglerna för minnesmärken och det räckte med tio år för att bli porträttbyst, vilket var precis rätt tid för att Persson skulle få en byst.

Efter en snabb titt i Andrakammarsalen, där en hearing med EU-kommissionär Cecilia Malmström förbereds den här dagen, berättar Anders om sammanbindningsbanan som fungerade som gemensamt uppehållsrum för ledamöterna i de båda riksdagskamrarna fram till 1971.

– Numer används den här salen för olika tillställningar. Avtackningar och uppvaktningar, säger Anders och berättar om talmansporträtten som hänger på rad och om landskapssköldarna som sitter i takkupolen mitt i det långa rummet.

I Kvinnorummet uppmärksammar riksdagen de kvinnor som blivit historiska på sina poster; första kvinnliga statsrådet Karin Kock, första kvinnliga partiledaren Karin Söder och första kvinnliga talmannen Ingegerd Troedsson.

– Och den här kvinnan känner ni igen, säger Anders uppfordrande och presenterar Kerstin Hesselgren.

– Hon var från Hofors och var riksdagens första kvinnliga ledamot.

Strax intill finns södra övergångsrummet som numer kallas Den goda gärningen och är ett minnesrum över bland andra Raoul Wallenberg, som räddade judar från koncentrationsläger under andra världskriget, och Harald Edelstam, som öppnade svenska ambassaden för flyende latinamerikaner vid statskuppen i Chile 1973.

Från gamla riksdagshuset är det en bit att gå till ledamotshuset där Anders har sitt arbetsrum. Han har ett ganska litet krypin som dock är välutrustat jämfört med andra ledamöters arbetsrum.

– Eftersom jag är gruppledare för Centerpartiet i riksdagen har jag en mötesplats på mitt rum. Det är trångt, men det går.

– Jag får dessutom välja tre tavlor ur riksdagens konstsamling, de andra får bara välja två. Jag får dessutom ha två farmorsfåtöljer, de andra får bara ha en.

Anders har dessutom plats för en blå designstol från Hälsingland. Den var en gång en gåva från centerorganisationerna i Hälsingland till partiledaren Olof Johansson. Men han tyckte stolen var ful som stryk och lämnade den kvar när han lämnade riksdaghuset.

Förutom arbetsrummet har Anders W Jonsson, precis som alla riksdagsledamöter som bor mer än fem mil från riksdags-huset, en övernattningslägenhet.

– Den använder jag sällan. Jag reser så otroligt mycket i jobbet och vill åka hem till Vinnersjö och sova när jag kan.

Till sist tar han med gästrikegruppen till Bancofullmäktiges sal. Ett hemligt sammanträdesrum som bara får användas av talmannen och av partiernas gruppledare.

Här får gruppen träffa centerns ”finansminister” Emil Källström och Johanna Jönsson som är talesperson för migrationsfrågor. Det blir diskussioner om både politik och arbetet i riksdagen.

Dagen avslutas med att lyssna på frågestunden med statsminister Löfvén från åhörarläktaren i plenisalen.

– En upplevelse att se allt som inte syns i tv eller i andra sammanhang, summerar Per Brykt som deltagit i demokratikursen i Sandviken, när gruppen åker hemåt Gästrikland igen.

Agnetha Brolin