Gefleortens vill ha Arla

Gefleortens mejeri och Arla Foods har inlett förhandlingar om att gå samman. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

GÄVLE Gefleortens mejeri har bestämt sig för att gå ihop med Arla Foods. Föreningen som äger mejeriet hoppas på att ett samarbete kan säkra bönderna, mejeriet och varumärket. 
Det kommer att bli en lång process innan ett beslut kan fattas.

Sedan början av februari har Gefleortens letat efter en sam-arbetspartner som kan hjälpa mejeriet att bli mer konkurrenskraftigt.

Det står nämligen klart att Gefleortens inte klarar av att anpassa sin produktion efter förändringarna på marknaden.

De kan inte tillverka specialprodukterna som konsumenterna vill ha, och känner samtidigt av en hårdare konkurrens från andra varumärken.

I förra veckan kom fullmäktige fram till att de vill få till ett samarbete med Arla, och bestämde sig för att inleda förhandlingar om att gå ihop med mejerijätten.

– Det är den bästa vägen att gå för att vi ska kunna uppfylla våra mål, och säkra verksamheten på lång sikt, säger Gefleortens ordförande Thomas Lundgren.

Målen han pratar om är de tre saker som Gefleortens vill säkra för framtiden:

Bönderna, mejeriet och varumärket.

Gefleortes mejeriförening ägs av 68 bönder i Gästrikland, norra Uppland och Dalarna. Målet är att de ska kunna fortsätta producera mjölk och få bra betalt för den.

För att lyckas med det är de beredda att ge upp en del av sitt inflytande över mejeriet.

– Den enskildes demokratiska inflytande blir helt naturligt mindre i en större organisation med fler medlemmar. Det är en av de mindre positiva sakerna med det här och det har vi förstås diskuterat, säger Thomas Lundgren.

– Det mest väsentliga är att bonden ska må bra och ha en fungerande verksamhet. Då kan man få göra avkall på andra saker, som inflytande. Men inom Arla kan den som vill engagera sig för att få mer inflytande.

Gefleortens har gått ihop med Arla tidigare, år 1990.

Det slutade med att de gick isär igen efter en uppmaning från marknadsdomstolen.

Bönderna ska inte drabbas om något sådant händer den här gången, eller om Gefleortens och Arla inte kommer överens.

– De kommer inte hamna i en situation där de inte har någon som tar emot mjölken. Det finns aktörer som vill ha den. Och i slutändan kan alla bönder söka enskilt medlemskap där de vill, säger Thomas Lundgren.

Det är ett läge som Gefleortens inte vill hamna i.

– Jag vill inte ens tänka på det, att var och en skulle behöva söka medlemskap någon annanstans. Vi fokuserar på det här nu, säger Thomas Lundgren.

Gefleortens andra mål är att mejeriet i Gävle ska bli kvar och utvecklas.

– Vi vill att mejeriplatsen och de anställda där ska vara kvar. Då måste ett samarbete till, för att mejeriet ska bli mer konkurrenskraftigt.

Mejeriet är för litet för att tillverka nya produkter som många vill köpa, till exempel laktosfria varor och mjölkprodukter med extra protein.

Det kan bli möjligt om man samarbetar med ett större mejeriföretag.

– Då kanske man kan tillverka vissa varor i Gävle och vissa på andra platser, eller hitta någon annan lösning. Som det ser ut idag kommer det att bli förändringar i mejeriet oavsett vad som händer, säger Thomas Lundgren.

– Vi hoppas att ett samarbete ska kunna leda till positiva förändringar.

Det tredje målet handlar om att bevara varumärket Gefleortens.

– Det handlar om stoltheten, hos bönderna och i mejeriet och bland kunderna, säger Thomas Lundgren.

Gefleortens varumärke handlar mycket om att konsumenten kan välja mjölk som stöttar lokala företag som håller landskapet öppet.

Thomas Lundgren vet inte om den valmöjligheten kommer att bli kvar.

– Vi hoppas det, det är målsättningen. Men hur det slutar kan ingen sia om i dagsläget. Vi har drivit våra mål och tycker att vi har fått gott gehör, säger han.

Arla Foods uppskattar att Gefleortens vill samarbeta med dem.

– Vi är väldigt glada och ödmjuka inför det beslutet som Gefleortens mejeri har tagit, säger presschefen Erik Bratthall till tidningen ATL.

Hur företaget förhåller sig till Gefleortens tre mål framgår inte. Förhandlingarna fortsätter i en intern process inom Arla.

Det kommer att ta lång tid innan ett eventuellt beslut om sammangående fattas. Förhandlingarna beräknas pågå året ut.

Om företagen bestämmer sig för att gå samman, kan beslutet dessutom behöva utredas av konkurrensmyndigher.

Ebba Pettersson