Hel Europavecka i Gävle

– Förra året blev det ett ganska tungt program som fokuserade på krisen vid Medelhavet. I år har programmet lite av allt för alla, säger Anna Lundström på Europa Direkt på Gävle stadsbibliotek. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Denna vecka, 8–13 maj, fokuserar Gävle kommun på Europa och firar Europaveckan för tionde året.
Men inget av veckans arrangemang hålls utanför centrala Gävle.

– Vi har bjudit in föreningar och organisationer att vara med och ha program under veckan. Den inbjudan gick ut redan i december, förklarar Maria Lundström på Europa Direkt som är kommunens informationskontor för EU-frågor och som ingår i EU:s informationsnätverk.

– Det här är de som nappat med olika programidéer, fortsätter hon och visar programmet som startar på måndag och avslutas den 13 maj.

– Därför är det inget program utanför Gävle, förutom de samarbeten vi har med Sandvikens kommun och Ockelbo kommun.

Europadagen firas den 9 maj till minne av den dag då Frankrikes utrikesminister, Robert Schuman, föreslog att det skulle skapas ett enat Europa för att bevara freden och skapa välstånd efter andra världskriget. Hans förslag lade grunden för det som idag är EU.

För tio år sedan tog Gävle kommun firandet ett steg längre.

– Varför fira en dag när man kan fira en hel vecka, säger Anna Lundström.

Bio 7:an kör igång filmvisningar med Europatema i Lilla Gasklockan.15 olika biofilmer visas under veckan och flera av dem för första gången i Sverige.

Måndagen den 8 maj drar själva veckan igång med både informationsträffar, underhållning, idéverkstad, samtal och pyssel.

– Programmet har lite av allt för alla. Tanken är att så många som möjligt ska ta del av någon av programpunkterna. Först ut är ett möte med EU-parlamentarikern Marita Ulvskog. På måndag berättar hon om sysselsättning och sociala frågor i EU- och Gävleperspektiv.

På tisdag infaller Europadagen och det firas med mingel i Spegelsalen på stadshuset på eftermiddagen.

– Alla medborgare är välkomna.

På onsdag är det idékafé för unga på Kulturhuset och på torsdag bjuder Träffpunkt för seniorer på afternoontea och tipsar om volontärsarbete för seniorer i Europa.

På fredag är det kulturfestival med temat Hembygd Europa på Stadsbiblioteket.

Hela veckan serverar Stadshusrestaurangen (som är öppen för allmänheten!) lunch med inspiration från några av Europas länder.

Agnetha Brolin