Protester och boule

Årsundas PRO-styrelse; Gert Engelien, Bengt Persson, Åke Johansson, Elisabet Lindqvist, Sylvia Bodin, Jan Hultman, Yvonne Henriksson, Inger Larsson och Thore Andersen. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

ÅRSUNDA Nyligen hade PRO Årsunda vårens sista styrelsemöte. Men trots sommaruppehåll pågår flera aktiviteter och styrelsen fortsätter att protestera mot sämre service för de äldre.

– Vi tycker att det är viktigt och tänker agera, säger föreningsordföranden Sylvia Bodin och berättar om den busservice för äldre som kan försvinna till hösten.

– Vi kallar den för Antikrundan, fortsätter hon.

Servicen startade för snart 20 år sedan för att komplettera ordinarie busstrafik. På den tiden körde Wahmans buss linjetrafiken och Mats Wahlman fick igång bussturer som hämtar upp pensionärer och andra ute i byarna och kör dem till mataffären i Årsunda en gång i veckan.

På senare år har har servicen ingått i avtalet för skoltrafiken. Där samarbetar Wahlmans buss och Inger Hökdal och de senaste åren har de turats om att köra Antikrundan varannan termin.

– Hur det blir i höst vet vi inte, säger Inger Hökdal och berättar att deras skoltrafikavtal går ut när terminen slutar nu i vår.

När den nya skoltrafiken upphandlades ingick inte Antikrundan.

– Men servicen kan ju bli kvar ändå. Annars är det en besparing som får stora konsekvenser för dem som har svårt att ta sig till affärn på annat sätt, säger Sylvia när PRO-styrelsen träffas i Lilla klockargården.

En annan fråga som föreningen jobbar aktivt med är att få tillbaka en distriktssköterska till orten.

– Den servicen försvann för två år sedan. Då hade vi en sköterska på plats en halv dag i veckan.
Idag måste vi åka till Sandviken.

PRO Årsunda har varit i kontakt med ledningen för Hälsocentralen Södra, som Årsunda tillhör, för att få svar och förelå lösningar.

– Det är ekonomin det sitter i, det förstår man ju. Men det är sorgligt när det drabbar dem som är mest sjuk och behöver hjälp ofta, säger Gert Engelien.

– Dessutom visar det att miljön inte betyder ett dugg för dem.
I så fall skulle de inte låta folk sitta och åka bil från alla orter på det här viset.

Att det blir sommaruppehåll för styrelsen betyder inte att det blir sommarlov för alla friskvårdsaktiviteter. Två dagar i veckan är det boulespel i hockeyrinken och boccia i Sörby och det planeras för fest hos vikingarna.

Agnetha Brolin