Titanicutställning till Sverige

Claes-Göran Wetterholm, en av världens främsta Titanic-experter, visar den berömda trappan, känd från Titanic-filmen. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

​Världsutställningen om Titanic har kommit till Sverige. 1 495 personer dog i världens mest kända fartygskatastof. Fram till 27 augusti beräknas 70 000–75 000 människor se utställningen.

New York, Madrid, Kiev… Nu har den gripande utställningen om världens mest kända fartyg, Titanic, kommit till Örebro.

Sannolikt kommer även en hel del upplänningar att styra kosan mot Örebro för att låta sig guidas runt på den unika utställningen.

Och låt oss slå fast: även folk från Uppland emigrerade till USA för att söka lyckan over there. Det finns alltså en stark koppling mellan dåtidens farofyllda Atlantresor, Uppland, och även Titanic.

Men vi tar det från början.

Titanic var det osänkbara fartyget, ett av tre i samma serie. Det var så självskrivet osänkbart att det som skulle vara 64 livbåtar hade bantats till 20.

Ett isberg som fanns där det inte borde finnas, förändrade allt.

Med ombord på denna jungfrutur var konstruktören Thomas Andrews. När han såg att 300 ton vatten per minut strömmade in i fartyget, och visste att pumparna bara klarade 150 ton, förstod han att båtens öde var beseglat, och att många skulle dö.

– Vi vet från vittnesbörd att han sa ”Hon kommer att sjunka.” Och han visste att livbåtarna kunde ta maximalt 1178 personer. Det fanns 2200 ombord, berättar en av Sveriges främsta marinhistoriker, Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm.

Han har själv skrivit en lång rad böcker om detta världens mest kända fartyg, och han har själv 3000 Titanic-böcker hemma.

När allt summerades efter katastrofen så hade 712 människor räddats. 1495 följde med i djupet. I dag ligger hon på 3800 meters djup, och bryts sakta ner av tidens tand, för att så småningom helt försvinna.

– Det 269 meter långa fartyget är brutet i två delar. På det här djupet, där trycket är så stort som att ha en långtradare på sin tumnagel, kan ingen vanlig ubåt gå ner.

Närmaste fartyg från Titanic var fyra timmar bort. För människorna i livbåtarna blev det en skräckfylld natt på havet, innan de kunde räddas.

– Vi har gjort ett konstfruset isberg, för att besökarna ska kunna ta på det, och känna den iskyla som omgav människorna i livbåtarna, på Atlanten för 105 år sedan.

Utställningen kommer väldigt nära katastrofen. Den känns påtagligt, och det är en gripande rundvandring.

På namnlistorna över de omkomna kan man se att hela familjer utplånats.

Många kom från Sverige.

Flera av de som överlevde bar traumat med sig hela livet – att jag överlevde medan många andra tvingades följa med i djupet.

Rolf Johnsson