Hyresgäster som odlar tillsammans

Textstorlek:

HOFORS Under våren har några hyresgäster i Hoforshus träffats för att odla blommor och grönsaker tillsammans. Resultatet kommer snart att bli synligt i de pallkragar som ställts ut bakom ett av hyreshusen. 

Odlandet är ett projekt som drivs av det kommunala bostadsbolaget Hoforshus och Hyresgästföreningen i samarbete med studieförbundet ABF.

Faller det väl ut kan det bli fler och kanske större odlingar även runt andra hyreshus.

– Som hyresgäst har man mycket större chans att påverka utemiljön än vad många tror, säger Katarina Sandqvist som är trädgårdsmästare på Hoforshus.

Hofors kommun avsätter varje år en summa pengar för att hyresgäster i Hoforshus ska kunna påverka kring sitt boende. Hyresgästerna får själva ge förslag på vad pengarna ska användas till, men det brukar inte komma så många önskemål.

Därför satte sig Trivselgruppen, som består av representanter från både Hoforshus och Hyresgästföreningen, och spånade på olika förslag.

– Vi kom fram till två saker, odling och sophanteringsfrågor, säger Katarina Sandqvist.

Sophanteringen kommer att ses över till hösten, men odlandet drog igång som projekt Gröna Göklund tidigare i våras.

Hoforshus ordnar pallkragar, jord, vattenutkast och en del redskap, och tanken är att hyresgästerna ska kunna påverka sitt bostadsområde och odla som i vilken villaträdgård som helst.

Vi tre tillfällen har fyra–fem hyresgäster från bostadsområdet träffats för att skola om chiliplantor, ta sticklingar från fuchsia och så bland annat bönor, tagetes och purjolök.

Hittills har det varit för kallt för att så någonting ute, så plantorna har fått bo i växthus hemma hos trädgårdsmästare Inger Svedvall i Sandviken. Hon är den som håller i studiecirkeln och har varit med från start för att hjälpa de boende att komma igång.

Stämningen har varit hög på träffarna, och deltagarna har också kunnat lära mycket av varandra.

– Det har varit så roligt att se den glädje de visar. Jag är imponerad över vilken vilja som finns och vad de har åstadkommit med ganska små medel, säger Inger.

Nu står sex pallkragar utställda bakom ett av hyreshusen, och så snart det blir tillräckligt varmt ska plantorna sättas ut. Det kommer också att finnas möjlighet att så till exempel morötter, sallad och vitkål direkt i jorden.

Förra veckan höll Inger en föreläsning i Hyresgästföreningens kvarterslokal, för att berätta om projektet och få fler att bli intresserade av att vara med.

Föreläsningen lockade dock bara två personer, men Inger vet sedan tidigare att även om det kan vara lite trögt i starten brukar både intresset och efterfrågan på pallkragar öka.

– Det har ju varit så kallt i vår, och man kanske har trott att det inte går att odla. Men det är många som tycker det är kul med blommor, och när man gör något med händerna utvecklar man både prat och gemenskap. Man lär känna varandra från ett jordperspektiv, säger hon.

Tankarna bakom Gröna Göklund är just att det ska bli en mötesplats för odling, och även leda till integration och inspiration. När projektet är avslutat kommer det att utvärderas, och om intresse finns kan det bli en fortsättning nästa vår med fler bostadsområden.

Men skulle några hyresgäster vilja prova på odling innan dess kommer Hoforshus gärna med pallkragar och jord, lovar Katarina.

– Vi är också öppna för om någon skulle vilja göra land av en del av gräsmattan för att odla i. Bara hyresgästen själv tar på sig att sköta om odlingarna och hålla det prydligt sedan, säger hon.

Innan det sker vill Hoforshus också vara med och påverka var odlingarna sätts.

Någon oro för att pallkragarna inte ska få stå ifred verkar inte finnas, snarare tvärtom.

– Vi tycker det är värt att försöka. Skadegörelsen här i Hofors går i vågor, men vi märker att när vi har jobbat mycket med utemiljön så har det blivit mindre skadegörelse.

– Så jag tror inte man ska vara rädd för att göra någonting bra, för det blir fel sätt att tänka, säger Katarina.

Annika Wigö