”Jag gör min röst hörd”

– Jag är glad och stolt att vara Ockelboambassadör. Framförallt är jag glad att jag kan göra sånt jag tycker är roligt, säger Elsie-Britt Eriksson med stort engagemang i främst Politiken, kyrkan och Wij trädgårdar. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

OCKELBO – Jag är jätteglad och jättestolt.
Elsie-Britt Eriksson säger det flera gånger så att ingen ska missa att årets Ockelboambassadör är just det, jätteglad och jättestolt.

 

Det var efter nästan 40 år med -utbildning och arbete i -Stockholm som Elsie-Britt Eriksson och -maken Hasse lämnade -Tallkrogen och flyttade till Jädraås. Här -bodde Elsie-Britt som barn.

– Mina första tio år bodde jag vid Stora Björnmossen. Jag var tio år när vi flyttade till Jädraås.

– Jag var 17 när jag tog real-examen, sen blev det ett år i -Högbo innan jag fick jobb i -Södertälje. Efter det hamnade jag i -Stockholm och blev kvar där till jag var 58 år.

I Jädraås hade intresset för -politiken väckts och Elsie-Britt var aktiv i SSU. Men flytten, familje-bildning och arbete gjorde att tiden inte räckte till för något -engagemang på fritiden. Inte -förrän hon flyttade ”hem” igen.

– Kanske fanns det ett uppdämt behov.

I dag har hon ett stort och -tydligt intresse för Ockelbo, både byarna och centralorten.

För nio år sedan flyttade de från Jädraås till Ockelbo och de flesta känner igen henne och vet vad hon står för.

Hennes inblandning i det som sker i kommunen började med Wij Trädgårdar och de ideella grupper som fanns när träd-gårdarna började ta form.

– Vi visste ju att vi skulle -flytta till Jädraås och redan innan vi gjorde det anmälde jag mig till matgruppen. Jag är inte så -pysslig, däremot är jag social och jag är road av att laga mat.

– Grupperna var ett bra sätt att få nya kontakter.

Till en början berättade hon inte för matgruppen att hon -ägnat hela sitt yrkesliv åt företags-restauranger och att hon därför hade en hel del kunskap om mat och ekonomi.

Grupperna finns inte kvar i -organisationen runt Wij Träd-gårdar, men det gör Elsie-Britt.

Hon har jobbat med -restaurangen, med visningar, bokningen och marknadsföring.

Fortfarande guidar hon under säsongen. Ibland som Nådig Frun på Wij, Catharina Bröms.

– Jag kanske är så barsk som hon var, skrattar hon och finner sig snabbt.

–  Jag bankar in i skallen på alla jag kan att man måste kunna sin historia i Ockelbo. Wij har varit ett viktigt område för Ockelbo -sedan 1600-talet.

– Wij Trädgårdar är min -sommaraktivitet. Sen är det -potlitiken och kyrkan som gäller, säger hon och berättar att hon återupptog det politiska engagemanget först genom kyrkan och sedan i kommunen.

Hon sitter i -kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och personal-utskottet.

– Att engagera sig politiskt var lätt. Vi lever i en demokrati och jag gör min röst hörd.

Men trots att Elsie-Britt alltid har mycket att läsa och sätta sig in i, samt att det varit tunga och -hårda år med tuffa beslut, kan hon inte se något negativt med sitt -politiska arbete.

– Det skulle vara att jag kanske gör min sista period. Men det fins annat att engagera sig i.

Med utmärkelsen Årets -Ockelboambassadör vill kommunen uppmärksamma personer som gör något utöver det vanliga för övriga invånare. Kommun-invånarna nominerar personer och utmärkelsen delas ut på -nationaldagen.

– Jag är så glad att jag kan göra sånt som jag tycker är roligt och utmärkelsen betyder kanske att är någon mer som uppskattar det jag gör.

– Det är ett erkännande och jag kan fortsätta göra det jag gör.

Agnetha Brolin