Lär av Macrons framtidstro

Textstorlek:

Det är bara drygt tre mil mellan Storbritannien och Frankrike på det smalaste stället i engelska kanalen. Avståndet kommer inte att öka rent fysiskt i och med Brexit, en process som nu går in i ett förhandlingsskede med en försvagad Theresa May, ledare för de konservativa, som frontfigur. Hon och politikerkollegan i Frankrike, Emmanuel Macron, befinner sig i skilda världar, trots den geografiska närheten.

För att få ett starkt mandat utlyste Theresa May nyval i tron att hennes parti skulle gå framåt. I stället backade man från 330 mandat till 318 (av total 650 platser i parlamentets underhus). Därmed har Tories inte längre egen majoritet, utan försöker bilda regering med irländska DUP. Egen majoritet är en sits som svenska partier och regeringar bara kan drömma om. Fram till valet var det dock verklighet för brittiska Tories.

I grannlandet Frankrike råder omvända förhållanden. Där väntas den nyvalde presidenten Emmanuel Macrons rörelse La République en Marche få egen majoritet när andra omgången i parlamentsvalet avgörs nu på söndag. Den första omgången i söndags pekade i en tydlig riktning. Frågan nu är hur stor majoriteten blir. Socialisterna och republikanerna, de bägge tidigare maktpartierna i Frankrike backar rejält.

Det som nu sker i Frankrike är historiskt. En Marche bildades så sent som 2016 och saknar mandat i det nuvarande parlamentet. För bara en månad sedan hade rörelsen nästan inga kandidater. Hälften av alla som ställer upp för Macron saknar politisk erfarenhet, ett medvetet drag av En Marche, som vill få in nytt blod i politiken.

Det krävs minst 289 mandat för egen majoritet. Enligt flera prognoser kan La République en Marche hamna på över 300 mandat. Det skulle innebära en av de största majoriteterna i fransk efterkrigstid.

Macron ser ut att kunna lyckas med något unikt i politiken: att låsa upp de blockeringar som funnits mellan höger och vänster, mellan republikaner och socialister, i fransk politik. Genom att placera sig tydligt i mitten och avisera en liberal politik har Macron vunnit anhängare från båda lägren. I hans regering ingår också ministrar med både republikansk som socialistisk bakgrund.

När denna text publiceras har det varit partiledardebatt i Sveriges Riksdag. Vilken regering får landet efter valet 2018? Det blir avgörande för framtiden. Kommer den att föra en politik för fler jobb, bättre integration och ökad trygghet?

Det som svensk politik kan lära av framgångssagan Emmanuel Macron är bl.a. hans sätt att ingjuta hopp och framtidstro, samt stå upp för frihet och öppenhet – i en tid när pessimismen breder ut sig och alltför många ivrar för slutenhet, isolering och separatism.

Bo Höglander