Nu breddas centrum

Kvarteret Uret och Södra Åsgatan får nytt utseende de närmaste dagarna. – Markarbetena ska vara klart till markanden, säger Mimmi Ekström. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

OCKELBO Södra Åsgatan
genom centrala Ockelbo håller på att få nytt utseende.
I dagarna har trottoaren breddats och nya butiker tar plats i kvarteret Uret där Konsum försvann för fem år sedan.

– Det är skönt att äntligen vara på plats, säger Stina Lindberg som blev den första butiken att öppna i de nya lokalerna.

Det är tre år sedan hon köpte Lindwalls skor. Två år senare sa hon upp affärsutrymmet vid Sundsbron i hopp om att hitta en lokal mer centralt.

Kommunen hade precis -beslutat att bygga om Konsums gamla lokaler i Uret och göra fler butiker. Stina fick en av dem och flyttade till tillfälliga lokaler i -gallerian Femman i Centrum-huset i väntan på ombyggnaden.

För fyra veckor sedan öppnade hon i lokalerna med helt ny entré mot Södra Åsgatan.

– Bra tillgängliga lokaler. Det här känns bra, tycker hon.

Anna Maria Berggren har haft sin blomaffär i hörnlokalen mot -torget sedan maj för två år -sedan. Men det har varit en till-fällig -lösning i väntan på att lokalen mellan Stinas skor och System-bolaget skulle bli klar.

– Vi blir kvar åtminstone -månaden ut, sen flyttar vi in, -säger Anna Maria som uppskattar att hon fått vara med och planera sin nya butik.

När hon lämnar hörnlokalen tar sista etappen av ombyggnaden fart.

I början av hösten flyttar -Åkessons el in med entré på samma plats som Konsum hade.

Samtidigt som de nya lokalerna är klara för inflyttning har markarbeten gjorts mellan vägen och de nya affärsentréerna.

– Stenarbetena ska vara klar den här veckan och i början av nästa vecka blir det asfaltering, säger Ockelbo kommuns näringslivschef Mimmi Ekström som -jobbat med ett helhetsgrepp om handeln i centrum.

Över de nya butiksentréerna ska det också sättas upp ett tak med ljusramp.

– Som binder ihop butikerna hela vägen från Apoteket och ända fram till entrén på gaveln där Åkessons el får sin entré, -säger Mimmi Ekström.

Ockelbo kommun jobbar -samtidigt med att försöka -fylla de tomma affärslokalerna i gallerian i -kommunhuset/Centrumhuset. Intressenter finns till före detta Swedbanklokalen, men inget är klart.

Möten hålls den här veckan.

– Kafé Trillin håller på att -säljas och den nya personen ska ta över till hösten. Hur det blir med övriga lokaler vet vi inte än. Det kommer vi att jobba vidare med efter sommaren.

Det var meningen att torget också ska byggas om, men kommunen har prioriterat att försöka fylla tomma butiksytor.

– Torget är skjutet på fram-tiden, nu jobbar vi inifrån och ut för att fylla lokalerna.

Agnetha Brolin