Ny konstnär i Mackmyra

Mikael Linander håller alltid ögonen öppna efter rostiga småprylar som kan passa bra i en skulptur. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

VALBO Mikael Linanders hantverk syns nästan överallt i Mackmyra brukspark. I sommarens utställning är dessutom ett av konstverken signerat av honom. Han och åtta andra har bidragit med skulpturer i material som en gång varit något annat.

Årets utställning i Mackmyra har temat recycling igen och igen.

Det har tolkats på helt olika sätt av de deltagande konstnärerna Anna -Nyberg Pudelzon, -Annelie -Krantz, -Yvonne -Lindh, -Elvy -Drugge, Rolfcarlwerner, -Saida -Krause Söderström, -Pia -Forslöf, -Marie -Olskims -Lusth och -Mikael -Linander.

Mikael kallar sitt verk, gjort av maskindelar och annat skrot, för alternativ konst. Materialet har han samlat på sig under lång tid.

– På jobbet lagar jag maskiner och är på skrotar. Då slinker det med någon rostig pryl ibland som man kan göra något av, berättar han.

Han hade hela samlingen – med soffa, bord, rostig blomsterbukett, jättemyra och ett stort skorpionliknande djur som han kallar för Väktare – hemma vid verkstaden. Tills det passade fint i utställningstemat.

Mikael har också lagt sin hand vid mycket annat i parken.

Han var med och tog bort den gamla allén och planterade nya, sponsrade träd. 2015 var han med och renoverade Holmbron.

Han har också svetsat saker till Länsmuseet Gävleborg och Sveriges Fängelsemuseum. Intresset för att skapa har han med sig hela tiden.

– Jo man har det ju i huvudet och spanar efter bra prylar.

Fördelen med att jobba med obehandlat järnskrot är olika delar får en jämn, fin yta när det rostar. Svetsfogarna döljs och resultatet blir enhetligt.

– Den processen kan man skynda på genom att pensla på saltvatten eller batterivatten. Då rostar det på en vecka. Sedan kan man stoppa processen med linolja eller klarlack.

Den stora utmaningen är hitta rätt saker för att föremålen, särskilt de som liknar insekter och djur, ska få fin symmetri.

– Jag tänker att om sakerna skulle vakna till liv så måste allt fungera, ler Mikael.

I utställningen, som kurerats av Kiki Larsson, finns många olika slags återbruk.

Konstnärerna har bland annat använt mattrasor, stora flöten, golfbollar, grytlappar och ett träd som skulle bort.

Vid parkentrén tas besökarna emot av Delsbokonstnären Marie Olskims Lusths aningen skrämmande Skepp och Kapten. Ett rangligt skelett med tillhörande piratskepp i rostigt järn.

– Jag har en extra blick för det som är kul och överraskande, och det är Kiki Larsson bra på att hitta, säger Eva Klingberg.

Hon vill inte bara ordna ett tilfälle att visa spännande konst. Utställningen är också till för att locka fler att uppleva parken.

– Designen, och träden! De som är så personliga. Här tar vi hand om träden, vi och parkföreningen som är så viktiga för oss, säger Eva.

– Man måste alltid vara på och sköta om en park. Sådana här platser är så viktiga för välbefinnandet.

Skulpturutställningen i Mackmyra brukspark visas under hela sommaren.

Ebba Pettersson