Riggat för blåaktiga toner

Petrus Andersson, Boel Melin, Kenneth Friberg, Robert Eriksson och Jonas Kjellgren har roddat ihop det nya festivalområdet intill Tors loge - igen. Foto: Kenneth Friberg
Textstorlek:

TORSÅKER I morgon kör den igång, Sveriges största bluegrassfestival. Efter förra årets bakslag med oväder och lite publik hoppas arrangörerna i Torsåker på en ny chans för livsstilsmusiken med rötterna i landsbygden.

– Vi hade jobbat hårt med att flytta festivalområdet och så blev det skitväder när vi skulle köra igång. Inte kul, säger Boel Melin som är sekreterare i arrangörs-föreningen.

Mer jobb, högre kostnader och dåligt väder som skrämde iväg publiken gjorde att det blev ett ekonomiskt bakslag för festivalen förra året.

Men alla i styrelsen har stora hjärtan för bluegrassmusiken och det som blivit Sveriges största och kanske äldsta bluegrassfestival. Trots bakslaget har de satt ihop ytterligare en festival som startar ikväll.

– Alltid första helgen i juli, -säger Boel som med hjälp av -övriga i -styrelsen och många fri-villiga -ägnat veckan åt att -förbereda och bygga upp årets musikfest.

Hon beskriver hur man från det nya festivalområdet intill Tors loge har utsikt över åkrarna och nästan över de blånande bergen som ger inspiration till musiken.

– 14 band är bokade i år. Både old time blugrass och band som spelar musiken i ny tappning. Det är en bra blandning av -traditionellt och nytt.

G’runs and roses från -Tjeckien står för årets internationella -inslag och det riktigt lokala står arrangörerna själva för.

– Hela styrelsen utom jag -spelar i band, skrattar Boel.

Hon nämner Berglunds svänggäng och Downhill bluegrassband och tycker att den bästa bluegrassen kommer från Torsåker.

På lördag kväll kan de spela tillsammans.

– Som vanligt är det Allstarbandet som avslutar på utomhusscenen. Alla som spelar under festivalen kan vara med och det brukar bli trångt på scenen med fyra-fem banjospelare och en massa instrument och sångare.

– Vi avslutar lördagskvällen med rockabilly på logen så att man kan dansa av sig ordentligt innan det blir efterjam fram till småtimmarna.

Agnetha Brolin