Sommar – en tid att fira

Textstorlek:

​Det brukar finnas många anledningar att fira under sommaren. Och det är nu det går att fylla de ätbara skapelserna med svenska bär, endera från den egna trädgården eller från affärerna. Det går att göra både gott och extra festligt med enkla och snabba recept, men ibland kan det vara kul att lägga ned lite mer tid i köket för att överraska nära och kära. Välj det som passar!
Maria Karlsson

Dianas sommardessert

4 portioner

Chokladmousse:

150 g mörk choklad

4 msk muscovadosirap

3 dl vispgrädde

3 ägg, separerade

Färskostkräm:

200 g färskost

1 dl florsocker

2 msk lemoncurd

Marinerade jordgubbar:

2 dl jordgubbar

limeskal och saft från 1 lime, gärna obesprutad

2 msk muscovadosirap

Tillbehör:

6–8 st Digestivekex

Chokladmousse:

Smält chokladen över vattenbad och tillsätt muscovadosirap.

Vispa grädden hårt och ställ åt sidan.

Separera äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum, ställ åt sidan.

Vispa äggulorna lätt och rör ner i chokladen.

Blanda ner chokladen i den vispade grädden och vänd sist ner äggvitan. Låt svalna i kylen.

Färskostkräm:

Vispa samman färskost med florsocker och lemoncurd.

Marinerade jordgubbar:

Ansa bären och dela dem. Riv skal och pressa ut saften från limen och blanda med bären tillsammans med muscovadosirap.

Montering:

Smula digestivekexen. Varva mousse, färskostkräm, bär och smulade digestivekex i glasen. Avsluta med bär på toppen.

Avokadoglass med jordgubbar

8-10 portioner

4 äggulor

3 dl florsocker

1/2 liter vispgrädde

1 msk vaniljsocker

1 dl glykossirap

2 avokador

1 citron, saften

1 liter jordgubbar

Vispa äggulor och florsocker pösigt i en skål. I en annan skål vispas grädden och vaniljsockret till fast skum. Skala och kärna ur avokadorna. Mosa dem och blanda moset med glykossirapen och citronsaften. Rör ner avokadomoset i äggsmeten och till sist vänds grädden i. Häll upp i en form som ställs i frysen i minst 4 timmar. Till serveringen skivas jordgubbarna och varvas med glass i snygga glas.

Pannacotta

2 portioner 30 minuter + 25 minuter i kylskåp

Pannacotta är snabbt och enkelt att göra. Garnera gärna med lite frukt, bär eller bärsås.

Ingredienser:

1/2 dl Gelésocker Multi

2 dl grädde, valfri fetthalt

Smaksättning:

1 tsk vaniljsocker

eller

1 tsk vaniljsocker

1 tsk Neskaffe

eller

1/2 msk färsk, riven ingefära

eller

1 msk juicekoncentrat

Blanda samman gelésocker multi, grädde och eventuell smaksättning i en kastrull och koka i 1/2 minut. Häll upp i portionsglas.

Garnera gärna pannacottan med lite frukt, bär eller bärsås.

Jordgubbsblommor

8 stycken

Kaka:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

2 msk kokande vatten

Kräm:

200 g Philadelphia cheese naturell

1/2 dl Gelésocker Multi

2 msk vaniljsocker

Sylt:

2 dl jordgubbar i små bitar eller andra bär

1 dl syltsocker

Garnering:

maränger

jordgubbar

hallon

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 5 minuter. Stjälp upp på sockrat papper. Ta ut 24 runda kakor med hjälp av ett mått eller glas.

Blanda samman ingredienserna till krämen. Lägg kräm på 8 av kakorna.

Blanda syltsocker och jordgubbar i en kastrull och koka i 3 minuter. Låt svalna.

Bred sylt på 8 av kakorna. Lägg samman kakorna, kakan med sylt i mitten och kakan utan fyllning överst. Bred kräm runt kanterna på kakorna och rulla dem i krossade maränger. Ställ på ett fat. Skiva jordgubbar och lägg som en blomma uppe på varje kaka. Sätt ett hallon i mitten på ”blomman”.

Gräddbakelser

4 stycken

Ingredienser:

12 små, runda eller fyrkantiga bitar av tårtbottnen

Recept på tårtbotten:

2 ägg

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

smör eller margarin samt vetemjöl till formen

strösocker att strö på kakan

Fyllning:

1 1/2 dl färska eller frysta bär

2 msk florsocker

Garnering:

1-1 1/2 dl vispgrädde

2 tsk Gelésocker Multi

1 dl färska eller frysta bär

1 dl vatten

3/4 dl Gelésocker Multi

Tårtbotten:

Gör en form av folie eller bakplåtspapper, 35 x 15 cm och ställ på en plåt.

Vispa äggen och de båda sockersorterna pösigt. Tillsätt vetemjölet och blanda väl. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 5 minuter. Strö lite socker på kakan innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

Skiva eller mosa bären och blanda dem med florsockret. Bred bär blandning på åtta av kakbitarna. Lägg de sista kakorna som lock. Vispa grädden med gelésockret till fast skum. Bred eller spritsa grädden runt kanten på kakorna. Lägg bär uppe på kakorna.

Koka upp vatten och gelésocker och låt sjuda i 30 sekunder. Tag från värmen och låt svalna något innan gelén skedas över bären.

Källa: Dansukker