Sommarlovsstart med kreativitet

Syskonen Nilas Rangrost och Nellie Rangrost, 6 år och 9 år, sjösätter sina barkbåtar. Foto: David Alin
Textstorlek:

GÄVLE Barkbåtar, teckningar och luffarslöjd. Möjligheterna för sommarlovslediga barn att använda sin kreativa sida är många när Länsmuséet anordnar sommarläger med pyssel och lekar.

På tomten utanför Länsmuséet har två tält ställs upp. I tälten erbjuds aktiviteter av alla dess slag för barn som nyligen har fått sommar-lov.

Både i början av lovet och en vecka i slutet ordnar Länsmuséet läger med pyssliga saktiviteter. Det är -tredje året som muséet har evenemanget.

– När vi startade det här så bestämde vi oss för att ha ute-aktiviteter. Förra året regnade det nästan varje dag, så det är kul att vädret är med oss, säger -Richard Schill, kulturmiljö-pedagog på Länsmuséet.

Barn och vuxna i alla åldrar är välkomna att prova på att -bygga barkbåtar, måla teckningar, -prova på hantverk och spela olika spel. Allt ifrån att kasta ringar och spela kubb till att lyssna på gamla folksagor.

Lägret erbjuder aktiviteter som passar alla.

– Vi har aktiviteter från 0 till 120 år, säger Schill.

Under lägret får deltagarna lära sig olika kreativa hantverk, som att böja ståltråd och tälja med kniv.

– Barnen får prova på gamla hantverk och det här är kul för alla som gillar att pyssla, säger Richard Schill.

När Gästriklands Tidning -besöker lägret är det dags för -sagostund. Richard Schill -berättar att barnen får höra gamla folk-sagor och fabler.

– Folksagor som bröderna Grimm, från 1800-talet och -framåt. Just bröderna Grimms -sagor har ju blivit populära -genom -Disneyfilmatiseringar, -exempelvis Askungen och mäster-katten i stövlar. Barnen har ju -redan kommit i kontakt med dem, säger Schill.

På en bänk sitter nioåriga Nellie Rangrost tillsammans med sin mormor Christina Öster-Rangrost.

Nellie gör sin andra sommar på sommarlägret och har låtit -kreativiteten flöda på alla sätt.

– Jag har gjort en barkbåt, ett armband och mycket mer. Jag älskar att pyssla, säger Nellie med glimten i ögat.

Under sagostunden var fyraåriga Elsa Halin på plats med mamma Lotta. Hon satt på helspänn när Richard Schill berättade historier om hungriga vargar och rävar.

– Det är bra att det finns något för alla åldrar, säger Lotta Halin.

David Alin