Tårtkalas när moderna varuhuset fyller 50 år

Kristina Berg, Börje Jansson och PRO-ordföranden Margareta Stenberg ska fira det 50-åriga varuhuset tillsammans med Ica-handlaren Henrik Dahlqvist. Margaretas pappa, Erik Stenberg, byggde huset genom firman O G Stenberg. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

STORVIK Det kan ha varit norra Sveriges modernaste varuhus när det byggdes. Nu fyller Logården i Storvik 50 år.

Den 5 juni, på dagen 50 år efter att varuhuset invigdes, ska det jubileras. Initiativet kommer från -Marit Snaar och Ulrikca Eriksson och tillsammans med PRO och Ica-handlaren Henrik Dahlqvist har de snabbt arbetat fram ett program för kalaset.

Handlarn bjuder på en åtta meter lång tårta, till den serveras kaffe och saft på PRO:s Träffpunkten inne på Logården.

– Det blir film från invigningen och underhållning med sång och musik, säger Marit Snaar.

– Vi hoppas att många som kommer ihåg invigningen kommer hit och berättar hur det var. De som jobbade i varuhuset på den tiden bjuds in som VIP-gäster.

Eilur Wik minns mycket väl när varuhuset planerades och byggdes. Han var en av dem som reste med Stiftelsen Storviksbostäder till Finland för att titta på olika affärshus.

– Där hade det byggts en del som var intressant. I Sverige fanns inte så mycket varuhus på den tiden.

Olle Lind var också med på resan och blev sedan arkitekten bakom varuhuset som fick namnet Logården eftersom tomten och kvarteret där det byggdes hette så.

– Det sas att det bara fanns ett varuhus av den här typen i -Sverige, och det var Kringlan i Södertälje, säger Kristina Berg.

– Det var mycket som byggdes i Storvik de där åren i slutet av 60-talet. Badet byggdes också i samma veva, säger Eilur.

– Slantarna hade vi och det var bråttom att bygga innan vi skulle gå upp i Sandvikens kommun.

Det nya varuhuset var något alldeles speciellt. Ungefär som en galleria men med öppna enheter med olika affärer. Inne på PRO:s Träffpunkten minns alla några av affärerna.

– Cityshop eller Roos manufaktur, de hade mycket grejer. Smink, porslin, gardiner, leksaker…

– Thorns hade herrkläder och Diora hade damkläder.

– Och så fanns Sven Larssons skrädderi.

– Och Marianne Löfmans damfrisering, men visst fanns det en herrfrisering också?!

Storviks bokhandel, Logårdens konditori, Erikssons blomsterhandel, Sparbanken, Handelsbanken fanns också i huset. På baksidan låg taxistationen.

Tord Svensson drev första mataffären som var ett Vivo.

Huset har byggts om i flera omgångar och idag är det inte lika många handlare och serviceställen, men det finns mataffär, blomaffär, frisering, apotek, bank, restaurang, antikvariat, fotvård och PRO:s Träffpunkten.

– Logården har alltid varit viktigt för Storvik, säger Marit Snaar. Därför tycker vi att det är värt att fira att det funnits här i 50 år.

Agnetha Brolin