Ung eldsjäl kan prisas

Mohamed Ali är en av fyra nominerade till stipendiet. Vinnaren avslöjas i september. Foto: If
Textstorlek:

GÄVLE 20-åriga Mohamed Ali är en riktig eldsjäl som har stöttat och peppat ungdomar sedan han själv var liten. Han är en av grundarna bakom storföreningen Gävles unga. Nu är han nominerad till försäkringsbolaget If:s stipendium Säkerhetsnålen.

Hej Mohamed, vad gör föreningen Gävles unga?

– Grundidén är att utbilda ungdomar så att de själva kan ordna aktiviteter för andra unga. Vi ordnar mycket kulturaktiviteter och saker att göra. Och så jobbar vi med normkritik och att ung-
domarna ska lära sig hur samhället är, säger Mohamed.

Vad innebär det?

– Vi brukar bland annat ha studiecirklar där vi pratar om normer, såna små grejer som inte många tänker på. Det finns både bra och dåliga normer. Ett exempel är att när en pojke gör något dumt och man säger ”pojkar är ju pojkar” – det är inte bra.

– Vi skickar ungdomar på ledar-skapsutbilningar som de har nytta av hela livet. Och så brukar vi söka bidrag för att ordna sommarjobb där medlemmarna jobbar med barn i hela Gävle, -särskilt där det inte finns så mycket att göra, och hittar på aktiviteter med dem.

Varför engagerar det här dig?

– Jag är en social person och har alltid gillar att jobba med barn. När jag var 13–14 med de små barnen på Rapatac. Sen på Brynjan på Brynäs, det var coolt för jag fick ta hand om ungdomar som också var mina vänner. När vi startade Gävles unga fick jag träffa unga från hela Gävle och från andra städer.

Hur kommer ni i föreningen på alla aktiviteter?

– Vi samlas och så får alla klura ut idéer och säga dem. Bra idéer bygger vi vidare på. Det mesta kommer från medlemmarna.

Om du får stipendiet på 50 000 kronor, vad gör du med pengarna?

– Då tror jag faktiskt att jag ska köpa en egen bil.

 Ebba Pettersson