Ella Åberg från Ockelbo brinner för hästar. I sommar jobbar hon med sitt stora intresse på Ockelbo ryttarförening. Foto: David Alin
Textstorlek:

OCKELBO Ella Åberg från Ockelbo älskar hästar. Ända sedan hon var liten har hon hållit till på hästryggen. Under sommaren arbetar hon på Ockelbo ryttarförening och till hösten väntar hästgymnasium i Hälsingland.

Länets kommuner arbetar aktivt för att erbjuda feriearbete till skolungdomar, visar en undersökning som Gästriklands Tidning har gjort. Gävle kommun har i år ordnat arbete för 450 ungdomar.

– De har fått arbete inom bland annat fritidsverksamhet, äldreomsorg, sommarskola och vaktmästeri, säger Rose Ohlsson på arbetsmarknadsenheten på Gävle kommun.

Ockelbo kommun ser feriejobben som en möjlighet att fånga upp framtidens arbetskraft. Våren 2016 beslutade politikerna att alla elever i årskurs 9 samt årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska garanteras feriearbete i kommunens olika verksamheter.

I år arbetar 123 ungdomar inom äldre- och barnomsorgen, park- och underhållsarbete eller i olika ideella föreningar. Ungdomarna arbetar i tvåveckorsperioder fördelade under sommaren.

En av ungdomarna som har fått sommarjobb via kommunen är 15-åriga Ella Åberg. Under sommaren arbetar hon och en tjej till på Ockelbo ryttarförening.

– Jag har ridit här sedan jag var fem-sex år gammal men slutade förra vårterminen. Det är roligt att få komma tillbaka, säger Ella.

Även förra sommaren arbetade Ella Åberg med hästar. Hon älskar möjligheten att få kombinera hobby med arbete.

– Jag kunde ha fått bygga staket eller måla brädor, men jag har fått en sommarjobb som jag verkligen uppskattar. Det är kul att få sådana här möjligheter, att ha ett jobb som man känner att man utvecklas av och ger erfarenheter inför framtiden.

Hästar har varit Ella Åbergs stora passion sedan tidig ålder. Hennes första häst fick hon när hon var fem-sex år gammal. Ella har alltid haft djur runt omkring sig, men hästar är hennes stora passion.

– Det finaste med dem är att alla individer har olika personligheter. När livet känns tungt är det bra att hästarna finns där. Deras närvaro gör mig glad.

Efter avslutat sommarjobb väntar nya äventyr för Ella. Då går flyttlasset till Hälsingland för skolstart på ett ridsportgymnasium där.

– Första gången jag var där var under förra sommaren. Jag föll pladask när jag kom in på gården, det var jättefint. Det är lite nervöst, men det ska bli riktigt roligt att börja skolan igen.

Med sig till gymnasiet tar Ella Åberg hästen Catitzie, hennes partner sedan två år tillbaka.

– Hon är min trygghet. Hon är min bästa vän och det känns tryggt att ha henne med mig.

På ridgymnasiet väntar boende på elevhem tillsammans med klasskamrater från hela Sverige. En utmaning Ella Åberg ser fram emot.

– Jag vill utvecklas både som person och tillsammans med -Catitzie. Att få den chansen att flytta och ta eget ansvar gör att både jag och hästen utvecklas. Även relationen mellan oss kommer att förstärkas, vilket känns jättebra.

Men det är inte bara relationen mellan Ella och Catitzie som stärks. En annan av fördelarna med ridgymnasiet är att det förenar nytta och nöje, vilket underlättar Ellas liv.

– Det har varit svårt att hinna med både skolan och hästar samtidigt. Värst är det under vinterhalvåret när man knappt hinner hem innan det är mörkt igen. Det kommer verkligen att lätta nu när skolan och hästen är samlad på ett och samma ställe.

Ella Åberg har tidigare tävlat i hästhoppning, men sedan ett år tillbaka är det dressyr som gäller för Ockelbotjejen.

– Jag var trött på att ramla av helt enkelt, skrattar hon. Den -senaste tävlingen jag och Catitzie deltog i vann vi. Det var riktigt roligt.

Med sommarjobbet i ryggen och ett hästgymnasium som stundar blickar Ella Åberg framåt. Hennes stora dröm är att få ägna yrkeslivet åt passionen.

– Drömmen vore att ha en egen verksamhet, där man kan fokusera på att köpa in hästar och träna upp dem. Tänk att få ha det som heltidsjobb!

David Alin