Barnen i fokus i vikingabyn

Klart till drabbning! Erik Hammarberg visar upp full krigsmundering. Foto: David Alin
Textstorlek:

ÅRSUNDA Göra upp eld, klä ut sig till krigare eller varför inte köra dragkamp? På Årsunda vikingaby får barnen chansen att leva som vikingar för en dag.

Vädergudarna visade sig från sin bästa sida när vikingagården i Årsunda hade premiäröppning för säsongen. Gott om besökare kom till gården för att uppleva livet på vikingatiden.

– Det har varit en bra uppslutning hittills. Vädret är en bidragande del till intresset. Mycket folk och bra väder, det är härligt, säger Erik Hammarberg i Årsunda viking.

Vikingagården består av ett antal olika stationer. Barn och vuxna får chansen att prova livet som smed, brödbagare, smyckestillverkare och en hel del annat.

– Vi har sagostund i långhuset, uppvisning i hur man gör eld och avslutningsvis en uppvisning av kämparlekar och en simulerad stridsuppvisning med olika vapen. Det är ett fullspäckat schema.

Erik Hammarberg har hand om stationen där barnen får klä på sig stridsutrustning. Det är stort intresse bland barnen som får chansen att föreställa sig hur det var att kämpa som en viking.

– Barnen rusar hit och ställer sig och viftar med svärden och yxorna till många föräldrars oro, skrattar Hammarberg.

Inne i långhuset är det sagostund med Richard Schill, ordförande i Årsunda viking. Han är för stunden förvandlad till Grim, hövding på gården och berättar om hur världen blev till, enligt den nordiska mytologin.

– Barn, kom ihåg att när ni badar så badar ni i Ymers blod. Är ni ute när det regnar, kom ihåg att det är Ymers hjärnsubstans som faller från himlen, säger Grim.

Sedan var det dags för sagan om när guden Tors hammare Mjölner blev stulen. Jätten Trym stal den från Tor och lämnade tillbaka den på ett villkor. Han ville gifta sig med gudinnan Freja. Tor och hans halvbror Loke förklädde sig till brud och brudtärna och tog tillbaka Mjölner.

– Tors hammare är det bästa skyddet mot all ondska. När det åskar och blixtrar är Tor ute och slår med sin hammare.

Johan ”Egil” Säfström visade hur man gjorde eld på vikingatiden. Genom att slå ett eldstål och en bit flinta mot varandra skapas gnistor som blir till eld.

– Det här är en teknik som har använts fram till 1900-talet. Jag tänker mig att det är så här svordomar föds, skrattar han.

Tioåriga syskonen Elisa och Ellen Frank från Hudiksvall besökte vikingabyn tillsammans med Isabelle Stolpe från Valbo. De provade alla lekstationerna och gillar vikingalivet.

– Datorerna gör att man umgås mindre med varandra. Det var bättre förr, säger trion.

David Alin