Det pratas om …

Mats Tielman Lindberg och Andrea Gerutsen på scenen intill Hoån i Torsåker. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

… teater vid Hoån. Bergs kvarncafé i Torsåker valde en speciell spelplats för sommarens första utomhusteater. Mats Tielman Lindberg och Andrea Geurtsen spelade Talley´s Folly på Hoåns strand intill den gamla kvarnen. På torsdag fortsätter programmet med Pia Möller Andersen.

… hjärtinfarkt. Det landsbygdsminister Sven-Erik Bucht trodde var en infektion i matstrupen och som han inte sökte vård för, var i själva verket en hjärtinfakt. Efter ballongsprängning och vård uppmanar han alla att lyssna på kroppens signaler och ta hand om sig själva.

… öppen trädgård. Tre gästriketrädgårdar är med på årets Öppen trädgård genom tidningen Land; Grete Lauritzen och Ewa Maletic i Norra Åbyggeby i Gävle samt Sören Joelsson
i Torsåker.

… restaurangbåt. Gävle kommun har gett tidsbegränsat bygglov för en restaurangbåt i gavleån. Den 32 meter långa båten får ta emot 150 gäster och ska ligga i anslutning till Limöbåtens kajplats på Södra Skeppsbron.

… ubåt i hamnen. Försvarsmakten och polisen tittar närmare på rapporter om avvikelser vid en sjömätning som gjordes
i Gävle hamn i slutet på juni. Det finns teorier om att en ubåt kan ha befunnit sig i hamnen under sjömätningen.

…stillastående tåg. I september stänger Järnvägsmuseet för renovering och ombyggnad. Stängningen kan bli mer långvarig än planerat eftersom museet samtidigt ska flyttas över från Trafikverket till Statens maritima museet.

… färre hus säljs. Lantmäteriverkets Fastighetsfakta visar att antalet sålda småhus minskar. Andra kvartalet i åå är minskningen 17 procent i jämförelse med förra året. I Gävleborg är minskningen18 procent.

… pensionsgap. Kvinnor får cirka 65 000 kronor mindre
i pension än män, visar försäkringsbolaget Folksams analys av pensionssystemet.

… certifierad tandvård. Sterilcentralen vid specialisttandvården på Gävle sjukhus har kvalitetssäkrats enligt ISO 9001:2015. Det är den första kvalitetscertifikatet inom folktandvården i hela Sverige.

… samhällsutvecklare. Länsstyrelsen söker chef till enheten för Samhällsutveckling.

… seniorhockey. Till hösten hoppas Hedesunda IF återuppta seniorhockeyn. Truppen är nästan klar och ett lag kommer troligen att anmälas till Division 3 Gävleborg, enligt Hedesunda Hockey som söker hjälp sekretariat, ismaskin, entré med mera.

… burnout i Hagaparken. I morgon lördag är det bilutställning i Hagaparken i Hofors. Förutom finbilar blir det brända däck i en bursout-uppvisning.