Drönare granskar skog

Skogsstyrelsen testar hur drönare kan förbättra tillsynen i skogen. Foto: Skogsstyrelsen
Textstorlek:

GÄVLEBORG Kan en drönare med kamera effektivisera tillsynen av skog? Nu har Skogsstyrelsen inlett ett försök med drönare i tre distrikt för att se om tekniken kan göra svensk skog bättre.

Skogsstyrelsen har på försök börjat använda drönare för att kontrollera skog. De ska främst användas för att se till att skogen sköts som den ska. Skogsstyrelsen har tidigare använt drönare för att överblicka stora områden efter skogsbränder. Tre distrikt ingår i försöket som pågår till oktober: Uppsala-Västmanland, Värmland och Gävleborg.

Varje distrikt har var sin drönare med kamera som används främst vid tillsyn för att kontrollera att skogen sköts som den ska men också för att hitta skador efter storm och skadedjur.

– Hittills har det mest handlat om uppföljning av jord- och köldskador. Vi har även varit ute och kontrollerat stormfällning och -insektsskador, säger Thomas Jonsson på Skogsstyrelsen Gävleborg.

För att få köra en drönare krävs att du har gått en tvådagarsutbildning. Thomas Jonsson har tillsammans med en kollega genomfört utbildningen.

– Den teoretiska delen genomfördes via Skype och det praktiska lokalt. Nu framöver ska vi utbilda instruktörer i distriktet, säger Jonsson.

Fördelarna med en drönare är många. Ur såväl ett praktiskt som ekonomiskt perspektiv.

– Den är lätthanterlig i och med att du behöver inte aktivt styra den till skillnad från radiostyrda flygplan. Dessutom är den ju billigare och smidigare att skicka upp än en helikopter, säger Jonsson.

Försöken med drönare har -pågått sedan i våras. Bortsett från ett tekniskt missöde har arbetet hittills gått bra.

– Vi fick problem med kontrollenheten till drönaren som slutade att fungera. Vi skickade in kontrollen på lagning, så nu fungerar allt igen.

Hittills har skogar i Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn kontrollerats. Thomas Jonsson har som tanke att efter semestern genomföra kontroller i södra Gästrikland.

David Alin