Farliga ämnen i smink

Textstorlek:

Naturskyddsföreningen har testat 22 olika sminkprodukter på den svenska marknaden, alla med tillåtna PFAS i innehållsförteckningen. I 20 av produkterna fanns dock även oredovisade PFAS-ämnen, bland dem sju PFAS-ämnen från EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Vissa av produkterna innehåller lika höga halter PFAS-ämnen som brandskum och skidvalla.

De flesta PFAS är idag tillåtna att tillsätta som ingredienser i kosmetiska produkter. Ett fåtal är förbjudna i kosmetika men får förekomma som oavsiktliga föroreningar.

– Det är väldigt svårt för en enskild konsument att undvika alla dessa ämnen. Det finns över 3 000 olika på marknaden. Vi vill att lagen ändras så att hela gruppen PFAS-ämnen förbjuds i konsumentprodukter, men också att de företag som använder PFAS i sina produkter går före och tar bort dem redan nu, betonar Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

PFAS är vatten- och smutsavstötande kemikalier som finns i många vardagsprodukter och används som ytbehandling i till exempel, kläder, skor och stekpannor. Förkortningen står för högfluorerade ämnen, det vill säga per- och polyfluorerade alkylsubstanser.

I djurförsök har några av PFAS-ämnena orsakat leverskador, påverkat immunförsvaret och försämrat förmågan att få ungar. Vissa är misstänkt cancerframkallande. Stickprovet i undersökningen gäller kosmetiska produkter som används direkt på huden.

För den enskilde konsumenten är Naturskyddsföreningens råd att fråga efter PFAS-fria produkter och hålla utkik efter ord i innehållsförteckningen som innehåller ”Perfluoro” eller ”poly…fluoro”.

Produkterna med högst halter PFAS i undersökningen är: The Body Shop: Fresh Nude Foundation, The Body Shop: Shade Adjusting Drops, Lumene: Nude perfection fluid foundation och Lumene: BLUR Foundation longwear.