Första servicepunkten

Maud Norell och Pelle Svensson driver Gysinge brukshandel som blivit första Servicepunkten i Sandvikens kommun. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​Brukshandeln i Gysinge är första butiken i Sandvikens kommun att teckna avtal om att bli servicepunkt.

I september 2015 blev Sandviken kommuns varuförsörjningsplan klar. Den kommunala planen är en förutsättning för att läns-styrelsen och Region Gävleborg ska kunna stödja näringsidkare som bedriver kommersiell -service på landsbygden och där det är glest mellan serviceställena.

I planen pekar kommunen ut sex strategiska butiker som kan ansöka om att bli servicepunkter i ytterområdena och få -ersättning för sidoverksamheter som ger god servicenivå.

Men när Pelle Svensson, ny delägare i Gysinge brukshandel, ville göra en ansökan hade kommunen fortfarande inget regelverk för avtal om servicepunkterna.

– Jag hänvisade till deras egen varuförsörjningsplan och efter det gick allt väldigt fort, säger Pelle som driver brukshandeln, vandrarhemmet och flottningsområdet i ett bolag tillsammans med Maud Norell.

Den 30 maj tog fullmätkige beslut om regelverk för servicepunkter och strax efter midsommar var avtalet mellan brukshandeln och kommunen undertecknat.

– Den service vi erbjuder som servicepunkt är densamma som vi erbjudit tidigare, men nu kan vi äntligen få ekonomisk ersättning för det, säger Maud.

– Det är ett erkännande för det vi gjort i många år.

Vid sidan av sin ordinarie verksamhet erbjuder brukshandeln bland annat paketutlämning, kopiering, scanning och utskrift av dokument, datoranvändning och fri wifi, kaffehörna samt turistinformation.

– Vi kan få ersättning med 5 000 per del och max 35 000 kronor för den extra service vi ger. Det betyder mycket för oss, säger Pelle.

Övriga butiker som kan bli Servicepunkter i Sandvikens kommun är: Ica Årsunda, Coop i Kungs-gården, Ica Österfärnebo, Livspunkten i Gästrike Hammarby och Närbutiken i Åshammar.

 Agnetha Brolin